S tvorbou expozice na zámku v Bečově pomohou bývalí majitelé

4. květen 2018 08:10

S tvorbou nové expozice na zámku v Bečově nad Teplou pomohou informace od potomků posledních šlechtických majitelů zámku, Beaufort-Spontinů. Bratři z tohoto rodu přijeli do Bečova na vůbec první oficiální návštěvu od doby, kdy byl jejich rodině areál v roce 1945 zkonfiskován na základě Benešových dekretů. Kromě rodinných portrétů poskytli správě zámku i několik dosud neznámých fotografií z interiérů zámku.

„V této chvíli se nacházíme ve fázi, kdy budujeme novou expozici pro relikviář svatého Maura muzejně-galerijního typu v Pluhovských domech. Zámek má být nově celý věnován zámecké expozici. Díky Beaufort-Spontinům máme řadu informací a zejména fotografií, kterými jsme předtím nedisponovali, a můžeme tak expozici instalovat skutečně autentickým způsobem," řekl kastelán Tomáš Wizovský.

Zámek získal od Beaufort-Spontinů mimo jiné fotografii vstupní haly s dvojicí brnění, které by se letos mělo do expozice vrátit. Bratři navštívili dřívější rodinné sídlo už v 90. letech, ovšem v utajení. Správa zámku se s rodinou již dříve neúspěšně snažila navázat kontakt.

Zprostředkovat se ho podařilo až v loňském roce s dopomocí náhody, kdy zámek při běžné prohlídce navštívil obchodník a spolupracovník Christiana Friedricha Waltera Beaufort-Spontina Jan Kocisek. Mladší z bratrů Beaufort-Spontinových pak zámek neoficiálně navštívil na podzim 2017, kdy se povedlo dojednat oficiální setkání.

Rod Beaufort-Spontinů vlastnil hrad a zámek v Bečově od roku 1813

Kvůli spolupráci s nacistickým Německem ale museli areál po roce 1945 opustit, kromě dalších majetků tam zanechali i vzácný relikviář svatého Maura, který ukryli pod podlahu hradní kaple. Tady památku objevil v roce 1985 tým kriminalisty Františka Maryšky.

„Relikviář je ale opravdu velmi krásně zrestaurovaný. Jsme velmi hrdí, když vidíme, jak je tu vystaven," řekl při návštěvě Christian Friedrich Walter Beaufort-Spontin.

Bratři Beaufort-Spontinové navštívili kromě zámeckého areálu také bečovskou botanickou zahradu, kterou před 100 lety založil Heinrich Beaufort-Spontin. Nad oslavami 100. výročí jejího založení převzala rodina záštitu.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio