S odstraněním autovraků pomáhá novela zákona. Z Karlových Varů už jich zmizely desítky

23. listopad 2020 14:05

Zákon o pozemních komunikacích se letos v dubnu rozšířil o novou novelu. Ta vlastníkům silnic umožňuje lépe bojovat proti odstaveným autovrakům. Do ulic Karlových Varů právě kvůli kontrole takových vozidel zamířili i strážníci městské policie.

Odstavené autovraky a nezpůsobilá vozidla jsou v ulicích v Karlových Varech i několik let a jejich stav pravidelně monitorují strážníci městské policie. Ti dříve o vozidlech sice informovali magistrát města, zajistit odtah vraků ale přesto bylo složité.

Změna přišla až letos v dubnu, kdy nabyla účinnosti novela zákona o pozemních komunikacích. Společně s jejími novými pravidly tak vozidla postupně začínají z krajského města mizet. „Za podzim jsme z ulic odstranili 25 vraků. Nikdo se o ně nehlásí. Souhlas s likvidací pak zajišťuje magistrát města,“ popsal ředitel Dopravního podniku Karlovy Vary Lukáš Siřínek.

Podle novely silničního zákona má vlastník komunikace možnost auto odtáhnout, pokud na výzvu nereaguje majitel vraku. Náklady pak vlastník komunikace vymáhá po majiteli auta. Za vrak novela považuje vůz s minimálně šest měsíců propadlou technickou kontrolou.

„Tím, že dneska ta parkovací kapacita je nedostačující díky nárůstu osobních vozidel, tak logicky každé místo se hodí. Pokud taková vozidla zabírají parkovací plochu, tak to vyvolávalo i stížnosti občanů. Věříme, že od nabytí účinnosti novely se ta situace výrazně zlepší,“ dodal Siřínek.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio