Rychlou rotu testuje už druhým rokem Ředitelství silnic a dálnic v Karlovarském kraji

25. červenec 2023 11:35

Ředitelství silnic a dálnic testuje v Karlovarském kraji takzvanou „rychlou rotu“. Jedná se o tříčlennou pracovní skupinu, která místo externí firmy pomáhá odstraňovat závady na silnicích.

Nejčastěji uklízí větve nebo vyměňuje popadané směrové sloupky a značky. Kromě času šetří státní firmě i peníze. Podle Jiřího Balouna z krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic jsou úspory v řádu statisíců.

„Ty velký úspory máme na pronájmu značek. Když jsme jakoukoliv značku potřebovali umístit na silnici, tak jsme si ji museli pronajmout. Dneska tam dáváme svoje značky, které jsme nakoupili a neplatíme nájem. Když to za ten rok nasčítáte, dá vám to nějakou podstatnou částku,“ říká Baloun.

Vybavení vozu rychlé roty ŘSD

Rychlá rota sídlící přímo na karlovarské správě ŘSD má k dispozici plně vybavený technický vůz označený světelnou šipkou. Disponuje také vlastním přenosným dopravním značením, s nimž na vozovce označuje poruchy, možné hrozící nebezpečí nebo nabouraná svodidla.

„Během prací se naši pracovníci pohybují především na krajnici, a pokud je třeba, jeden usměrňuje dopravu. Řidiče proto prosíme, aby kolem Jiřího, Romana a Jardy projížděli se zvýšenou opatrností a brali na ně ohled, protože svoji práci vykonávají v plném provozu,“ uvádí ŘSD na svém webu.

Pilotní projekt funguje od konce roku 2021, a protože se osvědčil, rozšíří se postupně i do dalších krajů v České republice.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio