Rychlost v Chebu měří nové radary, zatím jen ve zkušebním provozu

26. listopad 2021 11:55

Rychlost aut v Chebu už hlídají nové radary, zatím jen ve zkušebním režimu. Souběžně město obměňuje a modernizuje i svůj kamerový systém, který dohlíží na pořádek v ulicích.

„Souběžně se zakázkou na kamery běžela i zakázka na instalaci radarů. Teď jich máme instalováno šest. Po dobu čtyř až pěti měsíců by radary měly sbírat data o tom, jestli v těchto úsecích dochází k překračování rychlosti. Potom se ve spolupráci s dopravním inspektorátem rozhodneme a umístíme tam moduly, které už budou přestupky zaznamenávat a posílat je rovnou do správního řízení,“ uvedl místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM). 

Podle něj ale nejde městu prioritně o příjem z pokut, ale o to, aby řidiči dodržovali maximální povolenou rychlost. Radary jsou podle něj na místech, kde po nich volali obyvatelé. Náklady spojené s nákupem a provozem radarů by se podle Černého měly městu vrátit na pokutách až během několika let. 

Zároveň se ve městě mění i zastaralý kamerový systém. Z původních 20 kamer jich v poslední době fungovalo jen asi šest. Do konce letošního roku by měly být vyměněny původní kamery a připojeny na modernizovaný centrální systém. V příštím roce by se měl kamerový systém doplnit ještě o 21 nových kamerových bodů.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio