Roxy Music: Avalon

11. červen 2021

Na konci šedesátých let si jeden z nejvýznamnějších zpěváků v historii moderní hudby Brian Ferry nebyl jist tím, čím chce vlastně v životě být. Výtvarníkem nebo muzikantem? K obojímu měl blízko. 

Brian Ferry byl absolventem výtvarné akademie a zároveň zpěvákem r´n´b skupiny a také skládal písničky. Ale protože se narodil v posledním válečném roce, naplno ho jako teenagera zasáhla atmosféra swingujícího Londýna, tisíců mladých kapel, které v té době vznikaly, nově zakládaných klubů a dalšího kvasu spojeného s novou kulturou.

V r. 1970 založil skupinu Roxy Music. Z jara 1972 natočili první album a  o deset let později poslední s názvem Avalon, jehož název byl inspirován legendou o králi Artušovi. Praví se v ní, že je to místo posledního odpočinku legendárního krále. Na obalu desky je pozdější manželka Briana Ferryho, který nám zazpívá titulní melodii z LP desky Avalon. Ta se v červnu 1982 na skoro měsíc usadila na vrcholu albové hitparády.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.