Rodačka z Kralovic vytvořila československou minci i pomník lidickým dětem, uměním bojovala proti válce

17. leden 2024 15:10

Akademická sochařka Marie Uchytilová, rodačka z Kralovic na severním Plzeňsku, by 17. ledna oslavila sté narozeniny. Na kontě má celou řadu významných děl.

Československá koruna

Marie Uchytilová se narodila v rodině berního úředníka. Svůj talent zdědila po tatínkovi, jenž byl malířem. „Byla úžasný člověk. Zábavná, skvělá vypravěčka, skromná, nikdy ne lhostejná, každé bezpráví jí leželo na srdci,“ vypráví Mariina dcera Sylvia Klánová, která maminku odmalička ráda pozorovala při práci. Během více než čtyřicetileté umělecké dráhy Marie vytvořila desítky medailí, pomníků a různých sošek. Neopomínala ale ani svou rodinu, na kterou si vždy udělala čas. Pečovala o zahradu i o zvířata, měla soucit se vším živým.

Pomník dětských obětí války, Lidice

Díla nadané umělkyně můžeme najít po celém Česku. Mezi ta nejznámější patří podoba československé jednokorunové mince. Mladá žena sázející v pokleku lípu zdobila nejpoužívanější dobové platidlo 36 let. Předlohou pro motiv na minci byla fotografie dívky, kterou věznili komunisté za to, že patřila ke skautům. „Maminka si fotografii vypůjčila od své kolegyně ve škole, kde vyučovala, od matky té dívky. Tento příběh ji zasáhl a chtěla se postavit za správnou věc. Alespoň tímto způsobem sama v sobě chtěla řešit všechny křivdy,“ vzpomíná Sylvia. Komunisté se naštěstí o původu předlohy nic nedozvěděli, a Marii tudíž minul postih.

Lidické děti jako životní dílo

Marie patřila ke generaci výtvarníků, do jejichž života zasáhla druhá světová válka. To se odráželo v její tvorbě. Předsevzala si, že vytvoří památku dětským obětem, a tak vzniklo její životní dílo – pomník lidickým dětem, který připravovala desítky let. Pracovala dlouhé hodiny každý den včetně víkendů, někdy se do díla tak zabrala, že zapomínala jíst a pít. Výsledkem je 82 bronzových soch v nadživotní velikosti. „Maminka chtěla vytvořit dílo, na něž ten, kdo ho uvidí, už nikdy nezapomene. Jsem na ni velmi pyšná. Svou protiválečnou tvorbou se snažila udělat, co mohla, aby se takové věci už neopakovaly a na světě bylo lépe,“ říká dcera Sylvia. Právě ta se společně s Mariiným manželem zasloužila o to, aby byly sádrové sochy dětí kompletně odlity v bronzu poté, co autorka v roce 1989 nečekaně zemřela.

Marie Uchytilová je čestnou občankou Lidic i města Plzně. A v jejím rodném městě, v Kralovicích, po ní ke stému výročí narození pojmenují základní školu. 

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio