Rekonstrukce Obchodní akademie v Karlových Varech nabírá zpoždění

4. leden 2012

Karlovarský kraj řeší v současné době jak dál s Obchodní akademií v Karlových Varech. Ta v současné době prochází rekonstrukcí. Firma, která vyhrála výběrové řízení, ale v termínu práce nestihla a investor zřejmě bude požadovat penále. Podle vedení firmy ale prodloužení rekonstrukce způsobily problémy během stavby a také požadavky památkářů.

Oprava měla být dokončena do listopadu 2011, ani po prodloužení termínu o měsíc ale práce nejsou hotovy. Rekonstrukce přijde na zhruba 19 milionů korun a zahrnuje opravu krovu a střechy, výměnu oken a opravu fasády. Vše mělo být hotovo do 20. listopadu. Podle krajského radního Vratislava Emlera už musela škola kvůli zpoždění prací posunout začátek školního roku o týden a před zimou dokonce sestěhovat třídy tak, aby se uvolnilo třetí patro pod střechou, která stále ještě není zakryta.

Jenže po deštích o Vánocích se celé třetí patro vyplavilo. Uzavřena je také tělocvična, která je kvůli vytopení ve špatném stavu. Zřizovatel školy dokonce připravil i nouzovou variantu, pokud by bylo nutné vyučování úplně přestěhovat.

Ředitel zhotovitelské firmy, společnosti Renstav Sokolov Jiří Beneš tvrdí, že zakázka byla špatně připravena od počátku. Celá rekonstrukce se změnila proti projektu o 90 procent. Při zahájení prací přicházely nečekané problémy. Omítka, která měla být jen částečně opravena, se nakonec musela udělat ze dvou třetin nová. Další problém nastal kvůli krytině na střechu. Památkový ústav nakonec schválil jiný typ oproti zadávací i projektové dokumentaci. To celou dodávku zpozdilo, a tak firma zvolila variantu postupného zastřešování. Část střechy bez krytiny sice firma zajistila standardně proti dešti, ale nečekala, že o Vánocích přijde vichřice.

Zatímco Karlovarský kraj chce od dodavatele vymáhat penále kolem 90 tisíc korun denně, firma chce nadále s krajem jednat. Ani zřizovatel školy ale netrvá na nejtvrdší variantě a navrhuje domluvit se na urychleném dokončení střechy a opravu fasády připravit na prázdniny.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio