Rekonstrukce domu v Karlových Varech byla záminkou k bourání

27. duben 2012

Karlovy Vary v posledních dnech přišly o další historickou památku. Pod záminkou rekonstrukce ji nechal zbourat soukromý investor. Starý dům na Zámeckém vrchu se úplně nepodařilo zachránit památkářům, ani stavebnímu úřadu.


Pokračuje tak nechvalně proslulá praxe z minulých let, kdy investoři postupovali podobným způsobem právě v Karlových Varech. Památkáři budou usilovat o to, aby investor za průběh rekonstrukce domu zaplatil vysokou finanční sankci.

Soukromý investor pod záminkou rekonstrukce bourá dům Stadt Florenz - Koblenz na Zámeckém vrchu číslo popisné 16. Přestože demolice probíhá v souladu se zákonem, vedení radnice s průběhem celkové opravy nesouhlasí, stejně jako s postupem stavebního úřadu, který na historický objekt vydal demoliční výměr. O budoucnosti historického domu chtějí radní dále jednat.

S bouráním nesouhlasí ani památkáři, kteří další demolici klasicistního domu s pozdně barokním jádrem a černou kuchyní zastavili a s vlastníkem nemovitosti zahájí správní řízení. Pokuta může být až dva miliony korun.

autor: zdt
Spustit audio