Řehtačky zní už jen v Šabině. Místním se podařilo zachovat jednu z nejstarších egerlandských tradic

15. duben 2022 09:15

Ratschenbuben nebo Klappara – tak se v oblasti Poohří neboli Egerlandu říkalo chlapcům, kteří obcházeli vesnice a jejich řehtačky nahrazovaly kostelní zvony. Velikonoční tradici dodržují už jen v obci Šabina na Sokolovsku.

Mezi Velikonoční tradice původních německých obyvatel Karlovarského kraje patřily řehtačky. Chlapcům, kteří s nimi od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty obcházeli vesnice a kteří nahrazovali zvuk zvonů, se říkalo Ratschenbuben. Specifický zvuk řehtaček dnes ale v západočeském regionu zní už jen v Šabině na Sokolovsku.

Do ulic tam na Zelený čtvrtek v poledne vyrazila skupinka devíti chlapců. Až do Bílé soboty budou obcházet obci třikrát denně – ráno, v poledne a večer. Řehtačkami dávají místo zvonů vědět, kolik je hodin. V sobotu je pak čeká zasloužená odměna.

„Většinou v sobotu ráno končí, pak jdou od baráčku k baráčku, přejí rodinám hezké Velikonoce a jdou si pro výslužku“ potvrdil starosta František Pešek z ODS. Od místních chlapci dostávají vajíčka, sváteční pečivo nebo peníze.

Na tuto původně egerlandskou tradici navázali nově příchozí obyvatelé hned po druhé světové válce. Od té doby ani jednou nevynechali. „Po odsunu původních obyvatel tradice navázala hned. Do dnešního dne nebyl ani jeden rok vynechaný. Ani ta dvě covidová období kluci nezaháleli. Tradice se drží a žije si svým životem,“ dodal starosta.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio