Regionální operační program Severozápad proplatil poslední peníze

2. srpen 2016

Do Karlovarského a Ústeckého kraje přiteklo prostřednictvím Regionálního operačního programu Severozápad téměř 20 miliard korun. Modernizací prošlo například 30 školních zařízení, zrekonstruováno nebo vystavěno bylo 245 kilometrů silnic a pacientům slouží 205 nových zdravotnických technologií.

„I přes dvouleté pozastavení se podařilo díky úsilí a nasazení příjemců dotací a zaměstnanců úřadu vyčerpat téměř celou částku, která byla programu původně přidělena,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Jana Havlicová.

Celkem bylo podáno 1 390 projektových žádostí s finančním objemem přes 45 miliard korun. Schváleno pak nakonec bylo 541 projektů za více jak 20 miliard korun. Nejvíce úspěšných projektů realizovaly Karlovarský a Ústecký kraj, město Ústí nad Labem a Krajská zdravotní.

„Největší odměnou pro nás je skutečnost, že dotace jsou v kraji vidět. Projekty jsou funkční a slouží obyvatelům a návštěvníkům regionu,“ dodal předseda Regionální rady Milan Pipal.

Úloha Úřadu Regionální rady, který završil po deseti letech své existence proplácení projektů, tím však nekončí. Dále pokračují kontroly projektů, které potrvají až do roku 2021.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio