Řecké slunce

29. červenec 2020

Už spoustu generací se v Čechách traduje velmi výstižné rčení – kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

A další přísloví? Třeba každý den vychází slunce, nic nového pod sluncem, kde kvete láska, tam je domov plný slunce, březnové slunce má krátké ruce, jedno arabské přísloví říká vše dobré na zemi je od člověka a vše krásné od slunce a když se objeví slunce, zmizí hvězdy, za každým mrakem se skrývá slunce, po bouřce zas slunce svítí.

Díky slunci prostě na Zemi existuje život. I staří Řekové si byli vědomi velkého významu světla pro lidské zdraví, a proto budovali lázně, využívající blahodárné účinky slunečních paprsků. Egyptský Bůh slunce se jmenoval Ra, řecký Hélios. Hélios byl zosobněním slunce a svým světlem a teplem dával zemi život.

Ale opusťme řeckou mytologii a podívejme se na současnost. Jedním z velmi uznávaných řeckých skladatelů je Stavros Xarchakos, který se narodil v roce 1939. Jako znalec řecké hudby působil i jako ředitel Národního orchestru řecké hudby. Později se angažoval v politice a byl dvakrát zvolen poslancem řeckého parlamentu, od roku 2000 byl čtyři roky dokonce poslancem Evropského parlamentu.

Spustit audio