Rajská polévka s haluškami. Polévka je prostě grunt a ve spojení s haluškami ještě dál umocněný
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i rajská s haluškami.
V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách.
- 400 g pasírovaných rajčat - passata
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje
- směs bylinek - oregano, rozmarýn, tymián
- hrst hrubé krupice
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce skyru nebo kysané smetany
- zelené pesto
- na halušky:
- 1 vejce
- 4-5 lžic hrubé mouky
- sůl
Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.
Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.
Postup:
Cibuli nakrájíme a osmahneme na másle, pak přidáme pasírovaná rajčata, osolíme, přidáme rozemnuté sušené bylinky a zalijeme půl litrem vody.
Povaříme, podle potřeby zahustíme hrubou krupicí, kterou přisypáváme za stálého míchání. Dobře provaříme.
Podle chuti doladíme troškou cukru.
Na halušky umícháme těsto z vejce, mouky a trochy soli a přes haluškové síto zavaříme do vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou, jsou hotové.
Halušky rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a ozdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou. Můžeme přidat i skyr nebo kysanou smetanu a trochu zeleného pesta.
Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.