Radnice v regionu plošné kontroly paliv nechystají

30. prosinec 2016

Města v Karlovarském kraji nechystají kontroly paliv, které používají obyvatelé k topení. V případě stížností jsou ale připravena využít nové zákonné možnosti zkontrolovat konkrétní kotel a to, čím se v něm topí.

„Nějaké speciální kontroly město nechystá. Ale jsme připraveni operativně reagovat na upozornění od obyvatelů města a celou situaci prověřit. Ale nějaké velké kontroly nechystáme," říká starosta Sokolova Jan Picka.

„Budeme si asi více všímat například domů, které se pronajímají sociálně slabším lidem, protože tam je určitý předpoklad, že budou topit vším, co najdou," doplnil Picka.

Podobné je to i v krajském městě. „Náš odbor životního prostředí bude provádět kontroly namátkově, například v případě, že provozovatel nějakým způsobem obtěžuje své okolí. Kontroly plošné nebo dokonce systematické v současné době neplánujeme," uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Podle starosty Chebu Petra Navrátila je ve městě větší problém se znečištěním dopravou než spalinami z kotlů. „Od té doby, co město přešlo na centrální vytápění plynem, se znečištění výrazně snížilo. Pokud by někde mohly být problémy, tak spíše v okrajových částech města, kde převažují lokální topeniště. Nějaké plošné kontroly neplánujeme, při stížnostech ale budeme reagovat," dodal Navrátil.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio