Rada kraje odvolala generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice

8. duben 2014

Krajští radní odvolali z funkce generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Petra Svobodu. Reagují tak na jeho rozhodnutí odejít z vedení zařízení o měsíc dříve než původně navrhoval. Post ředitele opustí k poslednímu dubnu.

Politici přesto vytýkají šéfovi zdravotnického zařízení špatné hospodářské výsledky a také názor, že by kraj měl investovat nejvíce do karlovarské nemocnice. Podle Petra Svobody musí ale nemocnici z krize pomoci hlavně její zřizovatel, což je Karlovarský kraj.

Jeden rok vydržel v postu šéfa Karlovarské krajské nemocnice Petr Svoboda. Od začátků problémů v roce 2007 jde o pátého ředitele. Vedení kraje vyčítá Petru Svobodovi především špatné hospodaření. Podle hejtmana Josefa Novotného je nemocnice za letošní první tři měsíce v mínusu 11 miliónů korun. Vysvětlení, proč tomu tak je, se mu nelíbí.

„Zejména tam šlo o navýšení položky služby, kde došlo k navýšení asi o 6 milionů korun oproti loňskému roku. A pak tam je položka energie, kde došlo k navýšení o též asi o 6 milionů korun. Takže jsme požádali nemocnici, aby nám tyto dvě položky rozklíčovala, jestli je to novým pavilonem, zdražením energií nebo čím to je,“ říká hejtman Josef Novotný.

Politici vyčítají špatnou komunikaci s pojišťovnami

Nemocnice se by se měla také víc snažit jednat se zdravotními pojišťovnami, aby platily za výkony stejně jako v jiných nemocnicích. Peněz by pak bylo více, dodává hejtman Josef Novotný.

„Proč bychom my měli dostávat v nemocnici v Karlových Varech za výkon 28 tisíc a v jiné nemocnici by měli dostávat 35 tisíc korun? Kdyby se tohle povedlo, tak samozřejmě ty příjmy nemocnice rapidně vzrostou a mohli bychom vycházet z nějakého vyrovnaného hospodářského výsledku,“ zdůrazňuje Novotný.

Petr Svoboda je ale se svojí prací spokojený a s tvrzením kraje nesouhlasí. Podle něj chvíli trvá, než zdravotní pojišťovny všechny platby za výkony srovnají. To není otázka měsíců, ale mnohdy let.

„S pojišťovnami jsou věci rozjednané, ale to nejde ze dne na den. To trvá třeba 5 let než se vám podaří třeba něco zásadního udělat. Já bych chtěl upozornit na to, že jsme z okolních krajů v podstatě nejlepší. Jediný rozdíl je, že u nás krajští radní nechápou, že prostě zdravotnictví se v této chvíli, v této situaci a úhradové vyhlášce, jak byla vloni, dotovat musí,“ tvrdí ředitel KKN Petr Svoboda.

Karlovarská nemocnice má být ta nejlepší v celém kraji

Stále si také stojí za svým názorem, že kraj by z 90 procent investic směřovat do nemocnice v Karlových Varech, z které by se měla tak stát krajská.

„Kraj buď bude mít svou krajskou nemocnici anebo budou jeho pacienti pacienty druhého řádu, protože budou na všechna složitější vyšetření dojíždět někam mimo kraj. Pokud se náš kraj rozhodne, že chce tři okresní nemocnice nebo že se mu prostě nelíbí to, že já podporuju jednu nemocnici a do té si myslím, že musí směřovat v nejbližších čtyřech, pěti letech prakticky všechny investice. Dělá prostě profesionální chybu,“ myslí si ředitel Svoboda.

Jenomže s tím nesouhlasí hejtman Josef Novotný. „Kraj má tři nemocnice ve třech městech. Představa se samozřejmě nelíbila jenom mně, ale ani celé řadě členů rady,“ doplňuje Novotný.

Karlovarský kraj bude vyhlašovat výběrové řízení na nového ředitele. Do výběru chce zapojit i personální agenturu. Nový šéf nemocnice by měl do křesla usednout koncem června. Do té doby povede zařízení prozatímně jmenovaný ředitel. Kdo to ale bude, to zatím hejtmanství neví.

Spustit audio