První sakury na Divadelním náměstí padly. Obyvatelé Karlových Varů sepsali petici

23. březen 2022 08:55

Kvůli umístění jezdecké sochy Karla IV. a plánovaným úpravám na Divadelním náměstí nechaly Karlovy Vary pokácet první stromy. Část obyvatel se ale proti kácení vzrostlých sakur ohradila a sepsala petici.

„Prosím, nekácej mě“ – takové nápisy se objevily na kmenech zbývajících sakur na Divadelním náměstí v lázeňském centru Karlových Varů. Dva vzrostlé stromy tady radnice už pokácela v souvislosti s plánovanými úpravami takzvaného divadelního korza a s umístněním jezdecké sochy Karla IV.

Sakury oddělují park od blízké komunikace. To by se ale přestavbou náměstí mělo změnit. „Příprava prostoru má vyústit v divadelní korzo. Součástí toho je zrušení této bariéry a vytvoření nové dominanty Divadelního náměstí, kterou má být socha Karla IV.,“ uvedl mluvčí radnice Jan Kopál.

Někteří obyvatelé ale s kácením stromů nesouhlasí a sepsali proti tomu i petici. Podle přírodovědce Vladimíra Melichara by sakury mohly park na náměstí zdobit dalších 20 let. „Ať tady máme sochu Karla IV., ovšem pokud by se kvůli ní měly kácet sakury tak je to úplný nesmysl. Jsou tady dlouhá léta, lidé si na ně zvykly a jejich estetická hodnota je s Karlovými Vary velmi svázaná,“ řekl.

Místní Rotary klub umístí novou jezdeckou sochu na náměstí už letos v květnu. Projekt divadelního korza ale teprve vzniká.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio