První obecní pec v regionu budou mít v Chebu. Vzniká v tamní komunitní zahradě

18. říjen 2019 13:00

Upéct si vlastní chleba v tradiční cihlové peci. Takovou možnost budou mít od příštího roku obyvatelé Chebu. V komunitní zahradě v Májové ulici už teď začala výstavba první komunitní pece v regionu.

Stavba peci

Pec na dvacet bochníků by měla začít sloužit od jara příštího roku všem obyvatelům západočeského města. Radnice plánuje pec vždy jednou za měsíc roztopit a lidé si v ní budou moci upéct chleba nebo třeba koláče.

Obecní pec vzniká tradičním způsobem z cihel pocházejících z 19. století a zastřešovat ji navíc bude unikátní přístřešek tvořený z repliky historického krovu. Tu vytvořili tesaři v rámci mezinárodní dílny na začátku září. „Bude to zajímavé, protože většina pecí z té doby, co je krov, neměly komín, ale ústily pod ten krov. Takže zespoda byly celé krovy včetně ‚taškoviny očouzené‘. Bude to i tady, a tím to bude autentické,“ řekl kamnář Jaroslav Závacký.

Stavba komunitní pece včetně altánu a postavení krovu bude trvat zhruba měsíc. Obyvatele ji ale budou smět využít až na jaře z důvodu vysušování a vypalování. O její provoz se bude starat nový spolek pekařů Chlebáci.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio