První etapa oprav domova Matyáš v Nejdku je u konce, vyšla na 210 milionů

V Domově se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku na Karlovarsku skončila první etapa stavebních prací za 210 milionů korun. Projekt zahrnoval rekonstrukci a rozšíření pavilonu C, kde vznikly převážně jednolůžkové pokoje.

Majitel zařízení, kterým je Karlovarský kraj, na stavbu získal dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí. Druhá etapa, při které stavbaři opraví zbývající objekty v areálu, by měla začít na jaře.

Domov Matyáš byl dosud spíše ubytovnou, například na hlavní chodbě nebylo možné se otočit s lůžkem. Přitom asi polovina klientů je imobilní nebo chodí špatně. Před zahájením rekonstrukce měl 72 klientů, po dokončení rekonstrukce bude mít místo pro 84 klientů převážně v jednolůžkových pokojích.

„První etapa je ve fázi ukončených stavebních prací. Aktuálně probíhá vybavení inventářem, do konce března by mělo dojít k dovybavení pavilonu C,“ řekl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár (STAN). Pavilon C je ubytovacím objektem. Dosavadní podmínky v něm už nebyly v souladu s aktuálními požadavky na zajištění péče a soukromí pacientů.

Cílem oprav bylo vybudování 46 jednolůžkových i dvoulůžkových pokojů pro manželské i jiné páry. První etapu rekonstrukce za 210 milionů korun spolufinancovalo ministerstvo práce a sociálních věcí z programu na zkvalitnění pobytových zařízení sociálních služeb, a to částkou 52 milionů korun.

Modernizace zařízení vyjde na zhruba půl miliardy

Vedení kraje chce ještě tento měsíc vyhlásit výběrové řízení na druhou etapu. Stát by měla 240 milionů korun, přičemž dotace by měla pokrýt 80 milionů. Celkem by tak stavební část rekonstrukce měla přijít na 450 milionů, včetně dalších nákladů pak dohromady asi na 500 milionů korun.

Rekonstrukce domova Matyáš tak bude jednou z nejnákladnějších staveb Karlovarského kraje za poslední roky. Druhá etapa se bude týkat pavilonů A i B a spojovacích krčků. Jde o další ubytovací prostory, zázemí pro personál i stravovací provoz. Stavební práce by měly začít na jaře.

Vedení domova nyní rozhoduje o provozu zařízení po dobu rekonstrukce. „Nejpravděpodobnější varianta, která je dnes na stole, je, že přesuneme kompletně klienty z prostor A i B do již hotového pavilonu C, aby byl zachován chod zařízení. Například vaření bude zajištěno jinde,“ uvedl Pisár. Dokončení je plánované na konec příštího roku, což je i podmínkou dotace.

autoři: Anna Matuštíková , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio