Průvod, pískové sochy nebo historický jarmark. Nejen to nabídne zahájení lázeňské sezóny

26. březen 2016

Karlovy Vary představily program zahájení lázeňské sezóny. Věnovaný bude 700. výročí narození Karla IV. Oslavy město naplánovalo bohatší i s řadou novinek.

Městem například projde početný průvod družiny českého krále. Divadelníci také připravují hru o Karlu IV a na počest císaře magistrát vysadí dub na svatém Linhartu.

Hlavní část oslav město naplánovalo na sobotu 7. května. Ve Smetanových sadech vznikne královský dvůr a historické ležení a vyroste tady dobové tržiště s historickým kolotočem. Mezi novinky v programu patří instalace pískové sochy Karla IV. v nadživotní velikosti.

„My budeme v průběhu roku stavět různé pískové sochy ve spojení s Karlem IV. Začínáme nadživotní velikostí Karla IV. na Mlýnské kolonádě, budou následovat korunovační klenoty, v průběhu léta také velká písková socha Zámecké věže a ještě některé další,“ říká primátor Petr Kulhánek.

V programu je také videomapping a tradiční Food festival

„Tradiční videomappingová projekce po velkých úspěších z minulých let bude i letos. Proběhne na Alžbětiných lázních a bude předznamenávat festival světla, který chystáme na podzim na daleko více objektech na celé ose mezi Alžbětinými lázněmi, Grandhotelem Pupp a Císařskými lázněmi,“ slibuje Kulhánek.

Činohra Karlovarského městského divadla nabídne v předpremiéře ukázky ze zbrusu nové hry „Karel IV. aneb strasti otce vlasti" z autorské dílny režiséra Jiřího Seydlera, s Alešem Hámou a Terezou Kostkovou v hlavních rolích.

Čtěte také

Město nechalo u příležitosti oslav vyrobit i pamětní mince s portrétem českého krále. Slavnosti ale budou pokračovat i v následující dny, třeba vysazením dubu na svatém Linhartu.

„Bude zasazen v zaniklé středověké osadě Obora u bývalé tvrze. Bude to přímo v den výročí narození Karla IV., to znamená 14. května. A protože se narodil roku 1316, tak my jsme vybrali i čas symbolický, ve 13 hodin a 16 minut. Hned vedle dubu bude balvan a na něm krátká a stručná informace o zasazení tohoto dubu a o tom, že je to dub Karla IV.,“ uzavírá náměstek primátora Jiří Klsák.

Spustit audio