Průměrná mzda v Karlovarském kraji stoupla o víc než 8 procent. Po započtení inflace je ale reálně nižší

7. červen 2022 10:55

Průměrná hrubá měsíční mzda v Karlovarském kraji vzrostla v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně o 8,2 procenta na 32.605 korun. Po započtení inflace ve výši 11,2 procenta ale reálně klesla o 2,7 procenta.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2021 si zaměstnanci na hrubé mzdě polepšili o 2461 korun. V celém Česku se průměrná hrubá mzda zvýšila o 7,2 procenta na 37.929 korun, vyplývá ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. Průměrná mzda v Karlovarském kraji zůstává nejnižší ze všech krajů.

Meziroční růst hrubé mzdy byl v Karlovarském kraji nejvyšší ze všech regionů Česka. Přiblížila se mu jen Praha s růstem o 8,1 procenta. Přesto je průměrná mzda v regionu stále nejnižší v zemi. Nízké mzdy jsou kromě Karlovarského kraje také třeba v Pardubickém kraji s 33.300 korunami a Zlínském kraji s 33.302 korunami. Naopak nejvyšší průměrné mzdy jsou v Praze, a to 48.498 korun, a ve Středočeském kraji s 37.582 korunami.

Nejnižší mzdy jsou v pohostinství

Po dlouhé době ale v Karlovarském kraji přestal klesat počet zaměstnanců. Zatímco v předchozích obdobích se přepočtený počet zaměstnanců snižoval, v prvním čtvrtletí letošního roku se mírně zvýšil o 0,5 procenta. Aktuálně je v kraji zhruba 81.300 zaměstnanců.

Obecně jsou v Karlovarském kraji mzdy vysoké v průmyslu či v těžbě a zpracování uhlí. Nízké jsou mzdy naopak ve službách, zejména v pohostinství. V této oblasti ale po pandemii koronaviru, kdy velká část zaměstnanců z pohostinství odešla do jiných oborů, rostou rychleji.

Celkově byl v Česku nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2021 zaznamenán v peněžnictví a pojišťovnictví, a to o 15,9 procenta, a také v činnostech v oblasti nemovitostí s růstem o 13,9 procenta či v ubytování, stravování a pohostinství, kde stoupla o 11,2 procenta. Nejnižší růst – o 1,9 procenta – byl ve veřejné správě a obraně a povinném sociálním zabezpečení.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio