Proti vzniku nové osady v Ryžovně u Božího Daru se postavili místní i starousedlíci

24. září 2019 10:00

Zhruba 50 rodinných domů, volnočasová hřiště nebo sjezdovka. To vše by mělo vzniknout v osadě Ryžovna v Krušných horách. Plány města Boží Dar, pod které osada patří, se ale nelíbí některým místním obyvatelům i pravidelným návštěvníkům.

V Ryžovně stálo před druhou světovou válkou víc než 80 domů. Po odsunu německého obyvatelstva v místě zůstalo jen osm objektů. Město Boží Dar, ke kterému osada patří, chce v opuštěné krajině vybudovat zcela novou obec. Proti tomuto záměru se ale ohradili místní lidé i starousedlíci.

Novou výstavbu v místě zaniklé osady plánuje Boží Dar, pod který Ryžovna patří víc než 15 let, řekl starosta Jan Horník: „Cílem územních plánů města Boží Dar bylo dostat obyvatelstvo na úroveň asi 450 trvalých obyvatel. Když jsme nastupovali v roce 1990 na radnici, tak nás bylo 93. Dnes je nás 230 občanů, a v tom cíli byla započtena i Ryžovna.“

Protest nejen na sociálních sítí

Na sociálních sítích se objevily příspěvky proti nové výstavbě na Ryžovně. Současní majitelé původních objektů a příznivci krušnohorské krajiny se chtějí sjednotit a o záměru s vedením Božího Daru jednat.

„Je to, jako kdybyste si před dvaceti lety si namalovali prototyp auta a po dvaceti letech ho začali vyrábět. Proto si myslíme, že by se k tomu mělo město Boží Dar po dvaceti letech vrátit a celý záměr zrevidovat a vytvořit stanovisko, které bude přijatelné,“ uvedl jeden z majitelů Jan Brunclík.

K výstavbě se vyjádřil i Národní památkový ústav

Původně město plánovalo oblast využít pro takzvanou roztroušenou zástavbu, která by odpovídala historickému osídlení před druhou světovou válkou. Kvůli složité distribuci inženýrských sítí ale od návrhu ustoupilo.

Kromě výstavby zhruba 50 rodinných domů je součástí regulačního plánu osady Ryžovna i vytvoření volnočasových areálů pro letní rekreaci nebo sjezdovek.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio