Proti navýšení haly poblíž Rudé věže smrti v Ostrově vzniká petice

30. září 2021 12:05

V areálu bývalého výrobce trolejbusů v Ostrově na Karlovarsku vzniká nová průmyslová zóna. S jeho podobou ale část veřejnosti nesouhlasí.

V Ostrově vzniká nová průmyslová zóna. V areálu bývalého strojírenského závodu Škoda mají postupně vyrůst dvě haly. Větší z nich má stát na ploše přes 100 tisíc metrů čtverečních. Investor chce navíc dodatečně dosáhnout zvýšení haly.

Právě tato plánovaná úprava se části veřejnosti nelíbí. Lidé v Ostrově se v souvislosti se zvyšováním haly obávají většího kamionového provozu, znehodnocení okolí památky po třídění uranové rudy i příchodu agenturních pracovníků.

Firma Pannatoni připravuje novou průmyslovou zónu v bývalém závodě na výrobu trolejbusů 5 let a má platné stavební povolení. Chystané navýšení budovy areálu je podle generálního ředitele investorské firmy Pannatoni Pavla Sovičky nutné s ohledem na současný vývoj.

„Změna územního plánu se týká zvýšení povolené haly v daném území. Nám to umožní vytvořit podmínky pro sofistikované provozy, které využívají automatizaci, robotizaci a nevejdou se do haly podle původního plánu. To je to, co je pro nás důležité,“ řekl.

Nově budovaný areál firma staví zejména s ohledem na potřeby budoucích provozovatelů a nájemců průmyslové zóny. Například společností zabývajících se malými výrobami anebo skladováním a rozvozem zboží.

Proti navýšení haly v současné době vzniká petice. Podle Martina Bárty, jednoho z jejich autorů je na petičních arších podepsáno přes 1100 místních obyvatel: „Petice je v oběhu krátce, chtěli bychom s lidmi mluvit a podpisy sbírat dál. Pak je předáme zastupitelům ve finální fázi, kdy se bude rozhodovat o odsouhlasení změny územního plánu.“

V současné době pokračuje příslušné stavební řízení. O samotné změně územního plánu k navýšení průmyslové haly budou hlasovat zastupitelé.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio