Projevy

2. duben 2014

Na projevy - nejen novoroční - ale především na projevy politiků z té obecné stránky se při psaní fejetonu zaměřil Jiří Tomáš Blažek. Jak tvrdí hned v úvodu, více než novoroční jej zajímají projevy celoroční.

Mnohem více než projevy novoroční, zajímají mě státnické projevy celoroční. Projev novoroční zdá se být všem komentátorům a velké většině konzumentů toho projevení zcela zásadní, zcela výjimečný, zcela ojedinělý. Není proč, myslím si. Hraniční snad, to je, protože projevený na celnici mezi starým a novým rokem. Jen málokdy ale je to projev zásadně vypovídající o osobě projevovatele. Podle mého názoru je proto projevům novoročním projevována pozornost nepatřičně velká. Jen velcí hrdinové by před národem projevili všechno tak, jak si doopravdy myslí, jak sami sobě si u holení vykládají retro události denní, měsíční a roční. Ono to nejde, já vím, ale bylo by to dobré, vypovědět upřímněji všechny vlastní vzteky a rozebrat a okomentovat všechny vzteky lidí, kterým je projevována oficiální souvztažnost. Na projevech novoročních, ať už je říká kdokoliv, není skoro vůbec zajímavé to, co se řekne, ale to, co se neřekne. A jde to pod tím textem najít a zbytek docela přesně odhadnout. Předpokládá to ovšem sledovat pohyb a řeč novoročních projevovatelů celoročně důkladně. A je zde vcelku lhostejno, zda projev čte Václav, nebo Václav, nebo ještě jiný Václav. Soustředit pozornost na jeden jediný projev je plýtváním času, plýtváním pozornosti a soustředění. Nemyslím si, že novoroční projevy jsou projevem falše; myslím si jen, že posloucháme a čteme něco, bez čeho se v průběhu nových celých roků dokonale obejdeme.

čtenář, úředník

Projevy Mnohem více než projevy novoroční, zajímají mě státnické projevy celoroční. Projev novoroční zdá se být všem komentátorům a velké většině konzumentů toho projevení zcela zásadní, zcela výjimečný, zcela ojedinělý. Není proč, myslím si. Hraniční snad, to je, protože projevený na celnici mezi starým a novým rokem. Jen málokdy ale je to projev zásadně vypovídající o osobě projevovatele. Podle mého názoru je proto projevům novoročním projevována pozornost nepatřičně velká. Jen velcí hrdinové by před národem projevili všechno tak, jak si doopravdy myslí, jak sami sobě si u holení vykládají retro události denní, měsíční a roční. Ono to nejde, já vím, ale bylo by to dobré, vypovědět upřímněji všechny vlastní vzteky a rozebrat a okomentovat všechny vzteky lidí, kterým je projevována oficiální souvztažnost. Na projevech novoročních, ať už je říká kdokoliv, není skoro vůbec zajímavé to, co se řekne, ale to, co se neřekne. A jde to pod tím textem najít a zbytek docela přesně odhadnout. Předpokládá to ovšem sledovat pohyb a řeč novoročních projevovatelů celoročně důkladně. A je zde vcelku lhostejno, zda projev čte Václav, nebo Václav, nebo ještě jiný Václav. Soustředit pozornost na jeden jediný projev je plýtváním času, plýtváním pozornosti a soustředění. Nemyslím si, že novoroční projevy jsou projevem falše; myslím si jen, že posloucháme a čteme něco, bez čeho se v průběhu nových celých roků dokonale obejdeme.

čtenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.