Projekt Central Parku čeká na vyjádření karlovarské radnice

28. červen 2011

Lokalita kolem karlovarského Dolního nádraží by se v budoucnu měla změnit v moderní městskou čtvrť. Investor už koupil většinu pozemků a má připravený ambiciozní projekt nazvaný Central Park Karlovy Vary. Jeho podoba se ale současnému vedení města příliš nelíbí. Názory komunálních politiků i odborníků se rozcházejí, a proto než najdou společné řešení, město projekt dočasně pozastavilo. Nyní bude záležet na vedení magistrátu, které se musí vyjádřit k tomu, zda je záměr v souladu s územním plánem.

Projekt mezinárodní developerské skupiny počítá v místech nábřeží u Dolního nádraží s výstavbou multifunkčního centra. V urbanistickém seskupení budov má vzniknout kongresové centrum, obchody, společenské sály, sportovní střediska a kanceláře. Navržena jsou veřejná prostranství s náměstím, kolonádou a 2,5 kilometru dlouhou promenádou, vytvoření veřejného parku podél řeky Ohře na ploše kolem šesti hektarů a rekreační oblasti včetně akvaparku a zábavního centra. Počítá se také s výstavbou hotelů a bytů a se svedením veřejné dopravy do podzemí a vyřešením terminálů autobusové a vlakové dopravy.

Investor už vykoupil většinu pozemků. Část jich ještě vlastní město. A právě nová garnitura na karlovarské radnici projekt důkladně zkoumá. Výhrady má k členění budov a jejich výšce i způsobu zástavby. Staré vedení radnice projekt v podstatě bezvýhradně podporovalo. A v tom je určitě jeden z největších problémů.

Zástavba lokality u Dolního nádraží na ploše téměř 14 hektarů má vyjít na 8 miliard korun. Investor počítá s tím, že by projekt nejen proměnil tuto část Karlových Varů, ale ovlivnil i další vývoj lázeňského města. Kvůli nejistému postoji města ale musí čekat na rozhodnutí zastupitelů.

Poměrně zásadní změna v postoji města po změně jeho vedení je pro Lordship nepříjemná. Společnost kvůli tomu musela loni například přerušit už zahájené řízení na krajském úřadu o vlivu projektu na životní prostředí. O tom, že by se firma projektu Central park úplně vzdala, zatím údajně neuvažuje. Ovšem za určitého vývoje nelze zcela vyloučit ani tutu variantu I přesto ale developer a investor zatím nehodlí od záměru ustoupit. A dokonce je ochoten projekt v určitých ohledech změnit a doufá že bude v nejbližší době rozhodnuto.

Fakticky by se tak stavba mohla rozjet kolem roku 2013. Samozřejmě pouze v první etapě. Předpokládá se že výstavba nové městské čtvrti Central Parku Karlovy Vary bude rozložena do tří až pěti etap. Podle zájmu nájemců a jejich finančních možností. Ještě letos by ale město mělo v dané věci rozhodnout jak dál.

autor: zdt
Spustit audio