Proč zazdili ženu na Vildštejně? I to se dozvědí návštěvníci další Literární párty

20. prosinec 2023 08:35

Co vše zajímavého je spojené s historií hradu ve Skalné, dává vědět ve své poslední knize Vildštejn, historie unikátního hradu Čech, její autor Luděk Jaša. Detailně popsal jak minulost hradu, tak osudy jeho majitelů. A navrch přidal i několik pověstí. Jedna z nich je o Bílé paní Vildštejnské, a má reálný základ.

To, že bude psát o památce z konce 12. století, předznamenala shodou okolností už jeho vůbec první kniha. Dosud jich vydal třináct. „Když jsem psal svoji prvotinu o historii bájné hory Krudum a jejího okolí, dostal jsem se k rodu Nothaftů. Tudíž jsem musel začít od Vildštejna,“ řekl Luděk Jaša s tím, že právě hrad ve Skalné založili Nothaftové. Ti přišli z Bavorska, a působili i na Sokolovsku, kde nechali vybudovat někdejší sokolovský hrad.    

Vildštejn patřil svého času například Šlikům A také Trautenbergům, a to v době, kdy na hradě byla zazděná zmíněná žena. Ještě pozoruhodnější je ale i novodobá historie hradu, který zachránil před zánikem na konci minulého století Zdeněk Buchtele.

Zásadní vliv na to, že je dnes otevřený a opravený, měl Miroslav Pumr a lidé okolo něj. Některé zajímavosti o knize Luďka Jaši můžete slyšet v rozhlasovém příspěvku, další prozradí na čtvrteční Literární párty na hradě.   

Podrobnosti se dozvědí návštěvníci pořadu Literární párty na hradě Vildštejn, který se uskuteční ve čtvrtek 21.12. od 17 hodin přímo na hradě Vildštejn.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio