Problémová lokalita ve Varech se dočká změny. Další stovka garáží v Jabloňové ulici jde k zemi

24. srpen 2023 08:55

V karlovarské Jabloňové ulici stavební firma demoluje další garáže. Nejdřív ale musí z prázdných objektů vyklidit nepořádek. Řadu let je totiž obývali bezdomovci a narkomani.

V Karlových Varech - Staré Roli začala demolice další části garáží v Jabloňové ulici. Území, kde bylo původně přes 600 garáží, je už dlouhou dobu spíše skládkou a útočištěm bezdomovců. Město garáže postupně od majitelů přejímá a bourá. V současné vlně demolic by mělo jít k zemi 108 garáží, 68 jich ještě zůstává v majetku jiných vlastníků.

„Původně tady bylo 650 garáží. Lokalita byla v tomhle směru neskutečná. Je to lokalita, která je trnem v oku všech obyvatelů Karlových Varů. Na druhou stranu je to lokalita, která, když se vyčistí, je prospěšná. Je to propojení Rosnic a Staré Role,“ řekl náměstek primátorky Karlových Varů Miroslav Vaněk z hnutí Karlovaráci.

Podle Vaňka bude mít nyní magistrát za úkol zahájit intenzivní jednání s majiteli zbývajících 68 garáží a tlačit na ně, aby garáže na město převedli. Tím se zbaví odpovědnosti za havarijní stavby i nákladů na ekologickou likvidaci. Město tím zase získá pozemky pro další rozvoj lokality. Dnes zahájená demolice je hlavně jasným vzkazem lidem, že město už současný stav v Jabloňové ulici dál trpět nehodlá, řekl Vaněk.

 „Záměrem je v co nejkratším termínu lokalitu vyčistit a dát sem to, co sem patří podle územního plánu, což je drobná malovýroba. Už dnes jednáme s několika podnikateli, kteří mají zájem sem dát svou výrobu. To bude samozřejmě podléhat ještě schvalovacím procesům. Nechci říkat termín, ale chtěli bychom, aby zde vzniknul takový malý podnikatelský inkubátor,“ doplnil náměstek.

Spustit audio