Pro jarní hnojení dusíkem by půda měla mít alespoň 8 °C

14. březen 2024

Dusík je prvek důležitý pro růst rostlin, proto jím začínáme přihnojovat na jaře. Jak zdůrazňuje Josef Vačkář, odborný instruktor ČZS, aby mělo hnojení dusíkem požadovaný efekt, musí být půda už relativně prohřátá.

„Největší chybou při hnojení je, že používáme tzv. kombinované hnojivo, kde je dusík, fosfor, draslík, popř. hořčík a spousta jiných mikroelementů. Hnojit bychom ale měli cíleně podle aktuální potřeby své zahrady,“ vysvětluje zahrádkářský instruktor Josef Vačkář.

Dusík podporuje růst rostlinné hmoty, např. pro ovocné dřeviny je hodně důležitý. Instruktor Českého zahrádkářského svazu doporučuje nepoužívat ho jednorázově, ale dávku rozložit na 3 díly: „Teď v březnu třetinu, po odkvětu druhou a třeba v polovině června při propadu plůdků poslední třetinu. Dusík se v půdním profilu pohybuje velmi rychle, teplota půdy pro jeho správnou účinnost ale musí být alespoň 8 °C. Pokud s půdou hýbáme rotavátorem apod., té teploty dosáhneme rychleji.“

Kdy hnojit fosforem? Je možné použít při hnojení rozcetlované listí z ořešáku? Čím namořit česnek před výsadbou? Kdy se stříhá rybíz a angrešt? Jak se starat o kanadské borůvky? Na tyto a další dotazy odpovídá zahrádkářský odborník Josef Vačkář. Poslechněte si záznam pořadu Co vás zajímá.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio