Přírodní rezervace Chlum nově zabírá třikrát větší území. Najdete tam světový unikát

7. listopad 2020 11:00

Kvůli ochraně vzácného jeřábu manětínského rozšířil Karlovarský kraj přírodní rezervaci Chlum na Karlovarsku. K původnímu území přičlenil okolní pozemky

Přírodní rezervace Chlum na hranici Karlovarského a Plzeňského kraje leží na stejnojmenné hoře nedaleko obce Pšov na Karlovarsku. Ta je sopečného původu a i díky tomu se v této lokalitě daří vzácným druhům stromů, rostlin a živočichů. Území bylo vyhlášeno přírodní rezervací už v roce 1947. Nadmořská výška se zde pohybuje od 475 m n. m. až po vrchol 650 m n. m.

Karlovarský kraj se rozhodl rezervaci rozšířit, aby ochránil vzácné druhy, jako je například jeřáb manětínský, který jinde na světě už nenajdete. Z celkové populace jeřábu manětínského rostla donedávna víc než polovina stromů mimo chráněný prostor.

„Tady na té lokalitě roste jeden ze dvou endemitických druhů rostlin v Karlovarském kraji, je to jeřáb manětínský. Je to strom, který roste opravdu jen na jednom jediném místě. Roste zde asi 400 exemplářů,“ vysvětluje přírodovědec Vladimír Melichar. Strom dorůstá do výšky až 16 metrů. Plody má červené kulovité malvice a byl zařazen mezi kriticky ohrožené druhy.

Kromě jeřábu manětínského ale najdeme v přírodní rezervaci Chlum i spoustu dalších vzácných druhů rostlin. „Je to území, kde jsou zachovalá přírodní společenstva. Dokonce by se dalo říct až přirozené lesy. Roste zde například několik druhů zemních orchidejí. Třeba velice vzácná, nejvzácnější v Karlovarském kraji, okrotice červená,“ řekl Melichar.  

Žije zde na 288 živočišných druhů, mezi nimi východoasijský jelen sika, včelojed lesní, mlok skvrnitý, čáp černý nebo jezevec lesní. Najdete tady i ohrožený druh pavouků z čeledi stepníkovitých – stepníka černonohého.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio