Připravovaná stavba domova pro autisty v Ostrově se zřejmě prodraží

20. březen 2024 13:15

Plánovaná stavba domova pro lidi s poruchami autistického spektra v Ostrově na Karlovarsku se zřejmě prodraží. Karlovarský kraj nechal v místě budoucí výstavby udělat průzkumy, které ukázaly na nestabilní podloží.

O možnostech výstavby budou krajští radní ještě jednat. „Při provedení sond bylo zjištěno, že je tam nestabilní podloží a je potřeba založit základovou desku zhruba ve třech metrech. Umožnilo nám to variantu buď stavět ten objekt na pilotech anebo vybudovat podzemní podlaží a tam by se přesunulo technické zázemí toho objektu,“ řekl radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

Domov měl být podle studie původně dvoupodlažní. Odhady nákladů byly 66 milionů korun. Po navýšení by mělo jít o 82 milionů korun. Vedení kraje bude nyní jednat o tom, jestli projekt uskutečnit a za jakých podmínek. V záměru chce pokračovat i z toho důvodu, že má přislíbenou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Mělo by jít o 56 milionů korun, tedy většinu nákladů. Zbytek by měl dát kraj ze svého rozpočtu. Podmínkou dotace je zařízení dostavět do roku 2027.

V objektu by měli najít nový domov lidé s poruchami autistického spektra, kteří dosud žijí v sociálním ústavu Mariánská u Jáchymova. Ústav už je zastaralý, navíc stojí na odlehlém místě mezi rekreačními objekty. Záměrem je přesunout klienty do domácího prostředí blíže k městu, aby nebyli izolovaní.

Dlouhodobým plánem Karlovarského kraje je postupná transformace domova v Mariánské. Aktuálně v něm žije asi 130 klientů. Podobnou transformací už v kraji prošel domov pro lidi se zdravotním postižením PATA u Hazlova. Klienti se během několika let postupně přemisťovali do jednotlivých domků v Aši a Hazlově.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio