Příprava nové silnice mezi saským Bad Brambachem a Plesnou u Chebu pokračuje. Stavba by mohla začít v roce 2017

28. červenec 2016

Karlovarský kraj chce společně s německou stranou investovat do nového silničního hraničního přechodu. Nová komunikace pro osobní auta by měla spojit města Plesná a Bad Brambach. Projekt by měl pomoci rozvoji turistiky a místního podnikání. V místech budoucího spojení Česka a Saska ale zatím vládne relativní klid.

Nová silnice by měla z větší části kopírovat historickou komunikaci, která byla uzavřena v první polovině 20. století. V současné době na trase najdete zčásti asfaltovou a kamennou vozovku. Auta na ní nesmějí. Přechod je otevřen pouze pro pěší a cyklisty.

Odhadované náklady na výstavbu výrazně přesahují 100 milionů korun, a krajinu v blízkosti obou pohraničních sídel nová silnice určitě výrazně promění. Na určené trase vyrostou i související dopravní objekty.

Česká strana od nové spojnice očekává oživení turistického ruchu a podnikatelského prostředí. Také v Sasku jsou očekávání velká. Z Bad Brambachu totiž mladí lidé odcházejí za prací do vnitrozemí a lázeňské městečko stárne. Stagnuje i podnikání.

V regionu je velké množství opuštěných domů a bytů. Ubývá také restaurací i lázeňské klientely. Zástupci Krajského úřadu v Karlových Varech záměr považují za jednu z regionálních priorit a počítají se žádostí o dotaci. Podle posledních informací hejtmanství by měla stavba začít v průběhu roku 2017.

Dohodu o novém silničním spojení Plesné a saského Bad Brabachu podepsali zástupci české a německé strany na podzim roku 2015. Partnery připravovaného projektu jsou na české straně Karlovarský kraj, Krajská správa a údržba silnic a Město Plesná. Na straně německé, koordinační dohodu podepsali zástupci Zemského okresu Vogtland a obce Bad Brambach.

autor: zdt
Spustit audio