Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek uvažuje o rezignaci

13. prosinec 2011

Jednání o sestavení nové koalice v Karlových Varech ztroskotala. I když se zdálo, že vznikne dohoda mezi TOP 09, nezávislými členy zvolenými za Alternativu, Karlovarskou občanskou alternativou a ODS, opustili tento model nečekaně tři zástupci Alternativy. Ti navíc vytvořili osmičlenný blok, který pojmenovali Karlovarský zastupitelský klub a chtějí nabídnout podporu všem bývalým koaličním partnerům bez účasti ODS. Vznikla by tak opět koalice K20.

Primátor Petr Kulhánek v pondělí oznámil, že pokud nevznikne koalice do 17. ledna, z funkce odejde. Ještě před dnešním koaličním jednáním zavrhli model koalice tvořený pěti subjekty tři zástupci hnutí O co jim jde?! s tím, že nemohou spolupracovat s ODS. Zbývajícím čtyřem subjektů ale stále zůstávalo 22 hlasů. Po změně názoru tří nezávislých za Alternativu se ovšem snížil počet hlasů případné koalice KOA, TOP 09 a ODS jen na 19.

Odpadlíci od málem vytvořené koalice K25 se spojili v osmičlenný blok, který pojmenovali Karlovarský zastupitelský klub a nyní hodlají nabídnout podporu klubům KOA a TOP 09. Ty mají v zastupitelstvu společně 12 mandátů. Opět by vznikla koalice K20, která řídila město po volbách. Ta v listopadu ztratila šanci prosazovat návrhy po ztrátě jediného hlasu, když se proti ní vymezil Jiří Kotek z Alternativy.

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek

Plánované zastupitelstvo Karlových Varů přesto dnes proběhne. Dokonce, po dohodě se všemi subjekty, by měl být schválen rozpočet města na rok 2012. Jen se nebude konat ustanovení nové koalice.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio