Přijímací zkoušky na střední školy se zpřísní

11. leden 2012

Žáci devátých ročníků, kteří chtějí studovat maturitní obory na středních školách zřizovaných Karlovarským krajem, absolvují i v letošním roce přijímací zkoušky. Formou SCIO testů budou muset prokázat znalosti z obecných studijních předpokladů, českého jazyka a matematiky.

Hranice úspěšnosti je u čtyřletých gymnázií stanovena na 20 procent z celkového počtu 130 bodů ve všech testech, u ostatních oborů pak na 15 procent. Karlovarský kraj, který je zřizovatelem většiny středních škol, zavedl povinné přijímací zkoušky už v loňském roce.

Výsledky SCIO testů ale budou pouze jedním z kritérií hodnocení. Ředitel školy bude uchazeče hodnotit rovněž podle výsledků z předchozího vzdělávání a dalších skutečností, například úspěšnosti v soutěžích.

Přijímací zkoušky se letos v rámci prvního kola přijímacího řízení budou konat ve dvou termínech, 23. a 24. dubna. Termín, ve kterém se uchazeč dostaví k vykonání přijímací zkoušky, je třeba označit v přihlášce. Pro případ potřeby bude ještě stanoven náhradní termín. Ten Karlovarský kraj předběžně určil na 7. května.

Spustit audio