Příjezdová silnice do areálu BMW na Sokolovsku je hotová

1. červenec 2020 08:30

Karlovarský kraj dokončil na Sokolovsku výstavbu dopravního napojení k nové komerční zóně. Areál vzniká mezi obcemi Lomnice a Horní Nivy, kde postupně vyroste testovací okruh automobilky BMW. Stavbu nové cesty financoval Karlovarský kraj, náklady přesáhly 90 milionů korun.

„V první fázi jsme vybudovali nový kruhový objezd, který bude sloužit jedním ramenem pro příjezd na nový polygon. Další fází bychom navazovali výstavbou komunikací a vytvářením vjezdů do celého území,“ uvedl ředitel krajské správy a údržby silnic Jan Lichtneger.

K výstavbě se kraj zavázal, aby vyjádřil podporu projektu automobilky BMW, která má do regionu přivést nové technologie i zajímavá pracovní místa. Podle hejtmana Petra Kubise má nová silnice pro region, kde končí těžba uhlí nečekanou symboliku. „Tato silnice může být silnicí naší budoucnosti, protože kousek od nás je lom Erika, kde se historicky těžilo uhlí. Právě v prostoru těžby uhlí vzniká polygon BMW, což může být moment, kdy budou do kraje přicházet noví lidé a budou tu mít práci s přidanou hodnotou,“ řekl Kubis.

Vývojové středisko BMW bude mít i další dopravní napojení. Kromě kruhového objezdu u Horních Niv by mělo další vzniknout například nedaleko Boučí nebo Nového Sedla, kde se právě staví nový most přes železniční trať.

I díky dopravním stavbám pokračují práce na vzniku vývojového střediska BMW. To by mohlo první testovací jízdy provádět už do konce roku 2022. Součástí celého areálu budou kromě zkušebních okruhů administrativní a provozní budovy, dílny a sklady. Karlovarský kraj se bude podílet na vybudování parkoviště, nabíjecích stanic pro elektromobily a zastávek pro autobusy.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio