Příběhy vysídlených německých obyvatel zachytil spolek Žijeme TUhnice

23. listopad 2018 09:00

Přiblížit nedávnou historii mladším generacím a připomenout ji ještě žijícím pamětníkům. I o tom je projekt „Odsunutí rodáci z Karlovarska vypráví“. Jeho výsledkem je 15 dokumentárních filmů.

Místní spolek Žijeme Tuhnice chtěl původně zaznamenat příběhy německých obyvatel lázeňského města, kteří ho po druhé světové válce museli opustit. Nakonec ale oslovil pamětníky z celého regionu.

Přes léto se spolku podařilo v německém Rehau zaznamenat vzpomínky 15 německých rodáků z našeho regionu. Rodáků z Karlových Varů, Nejdku, Mariánských Lázní, Dolních Pasek, Lipnice, Štítar, Potočiště a z dalších míst.

„Minulost se nedá vymazat. Vždy se někde objeví znovu. To platí bez výjimky pro všechny.“

- Herbert Meinl, rodák z Nejdku u Karlových Varů

„Na začátku všeho byla pouze myšlenka. Před pár lety jsme založili spolek tuhnických občanů Žijeme TUhnice, a chtěli jsme připomínat historii městské čtvrti Tuhnice. Ačkoliv se to nezdá, je zajímavá. Tuhnice měly obecní kapli. Tehdy to byla samostatná obec. Bylo tam staré panské sídlo, později městský statek, ze kterého jsou už jen pozůstatky. Dokonce jsme zjistili, že se tam ve 30. letech našly archeologické nálezy z doby bronzové,“ popsal začátek projektu člen spolku Lukáš Květoň.

I po desítkách let považují někteří z pamětníků za svůj domov ten v Čechách

„Mým domovem je Aš,“ říká Horst Adler, rodák z Aše, který ale už 70 let žije v Německu. Rodné město musel opustit v roce 1946. Právě on je jedním z pamětníků, kteří se do projektu zapojili: „Od začátku bylo samozřejmostí, že budeme spolupracovat. Já jsem zprostředkoval setkání pamětníků v Rehau, které je partnerským městem Aše. Šlo to raz, dva.“

Podle pamětníka Horsta Adlera se pohled na česko-německé vztahy stále vyvíjí: „Považuji za skutečně důležité vyprávět pravdivě o naší společné česko-německé historii dnešní mladé generaci, a když teď mladí Češi kladou otázky, tak to je přesně to, co jsme chtěli a vítáme to. Proto musí člověk také na takových projektech spolupracovat.“

Na projekt získal spolek evropské dotace, které mu pomohlo zajistit regionální sdružení Euregio Egrensis. Na projekt přispěli také dobrovolní dárci a další organizace, jako například Česko-německý fond budoucnosti nebo Post Bellum. Příběh Horsta Adlera bude společně s dalšími čtrnácti příběhy uložen na facebookových stránkách spolku.

Komentovanou projekcí příběhů pamětníků včetně besedy s některými z nich spolek naplnil 21. listopadu kino Drahomíra v Karlových Varech. Další besedy plánují pro studenty i pro širokou veřejnost. Jedna z nich je připravena na 12. prosince v Nejdku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio