Příběh, který po letech znovu ožívá. Z filmu Musíme si pomáhat je v Chebu muzikál

Filmu režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského, Musíme si pomáhat, dali v Západočeském divadle v Chebu divadelní podobu. Uvádí ho i s autorskými písničkami jako muzikál. A autoři filmu chebský počin chválí.

„Já jsem opravdu nadšený. Film jsme natočili před 24 lety a před 14 lety jsme ho dělali na jevišti, takže s textem jsem měl možnost se i tam potkat. A jsem nesmírně rád, s jakou invencí k tomu adaptátoři přistoupili,“ pochvaloval si po premiéře režisér Jan Hřebejk.

Za chebským zpracováním stojí především režisér a umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu Zdeněk Bartoš, dramaturgyně Petra Richter Kohutová a autoři hudby Matěj Kroupa a Jindřich Volf. K původnímu scénáři přibyl osobitý úvod a závěr, a samozřejmě písničky.

Jan Hřebejk upozornil ještě na další místa: „Jsou tam věci, které domysleli. To že Wienerovi mají fabriku na křišťál a souvislost s Křišťálovou nocí, že Kepkemu, kterému umírají na frontě synové, vozí dopisy s oznámením soused pošťák, i to, že jedna ze sester Davida Wienera přežije, to mě oslovilo.“

Muzikál dojímá

„Jsem z toho uplakanej,“ svěřil se s tím, že kromě toho, že ho oslovil pohled na novou inscenaci, si připomněl i časy natáčení svého filmu a to, co pro něj znamenal. „V kontextu naší filmografie se scénáristou a autorem textu Petrem Jarchovským, to byl film, který nám přinesl největší úspěch. A já jsem rád, že ten příběh funguje i po letech. Děkuju panu Zdeňku Bartošovi, že si ho vybral a děkuju i autorům hudby,“ konstatoval režisér.

Chebskou novinku chválí i autor předlohy Petr Jarchovský. „Je pěkné, jak se toho v Západočeském divadle zmocnili. Ten svůj text tam vidím, chovají se k němu uctivě. A přidávají k němu muziku a písničky. To je obrovský výkon. Líbilo se mi to, klobouk dolů,“ smekl pomyslně scénárista.

A aby té chvály nebylo málo, režisér Hřebejk poznamenal: „Já jsem večer před premiérou přilétl z New Yorku, kde jsem byl týden. A při premiéře jsem měl pocit, že jsem na Broadwayi a že jsem si ten pobyt o den protáhl,“ zasnil se.

V rolích manželů Čížkových, kteří ukrývají v době nacistické okupace ve svém bytě uprchlíka z koncentráku Davida Wienera uvidí diváci Pavlu Janiššovou a Jiřího Švece, ukrývaným je Jan Hanny Firla. K hlavní čtveřici patří i soused Horst Prohazka v podání Daniela Mišáka.

Muzikál připravilo divadlo ve spolupráci s herci karlovarské činohry, patří k němu i živá hudba Big Bandu Karlovy Vary. Nejbližší uvedení muzikálu Musíme si pomáhat jsou naplánována v Chebu na úterý 4. dubna od 17:00, a pak na středu a čtvrtek od 19.00. Karlovarská premiéra se uskuteční 29. dubna.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio