Při potravinové sbírce padl rekord. Lidé v Karlovarském kraji darovali přes 16 tun zboží

15. listopad 2023 08:55

V Karlovarském kraji darovali lidé při potravinové sbírce rekordní počet zboží. Vybralo se zatím celkem 16,2 tuny potravin i drogerie. Toto číslo ale nemusí být konečné, stále totiž pokračuje online sbírka. Ta skončí až 21. listopadu.

Podle ředitele Potravinové banky pro Karlovarský kraj Milana Hlouška byla sbírka velmi důležitá, sklady už byla téměř prázdné: „Chyběly nám základní potraviny. Jeli jsme opravdu nadoraz a sbírka přišla na poslední chvíli.“

Výsledek sbírky přinesl rekordní číslo – 16,2 tuny zboží. Zatím jde o nevyšší množství za dobu pořádání sbírek, které pomáhají zaplnit sklady potravinové banky v regionu. Zájem lidí zřejmě podpořili i speciální balíčky pro potravinovou sbírku, které se objevili v jednom z řetězců. „Zákazníci nemuseli bloudit mezi regály a přemýšlet, co koupit,“ doplnil Hloušek.

Zatímco v roce 2021 pomohla Potravinová banka v Karlovarském kraji sedmi a půl tisícům lidí, o rok později jich bylo 10 tisíc. Letošní předpoklad je až 13 tisíc lidí. V současné době pracovníci banky v Sokolově intenzivně vybalují všechny dary ze sbírky.

Rekordní byla podzimní sbírka v celém Česku

Podle České federace potravinových bank lidé darovali 624 tuny zboží. Navíc až do 21. listopadu mohou lidé darovat potraviny a drogerii rovněž prostřednictvím online nákupů. Lze tedy očekávat, že objem darů celkově překročí 700 tun, což je absolutní rekord v historii pořádání Sbírky potravin.

Pomoc ve Sbírce potravin je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova a pokrývá celou Českou republiku.

Spustit audio