Přemluvili bábu, dědka...

18. červenec 2011

Jen neradi si necháváme kazit letní idylu, dovolenou nebo prázdniny. Prostě léto máme rádi přívětivé. - Když vtom vám třeba praskne radiátor ústředního topení - a je po přívětivosti a dobré náladě. O náladě a vlastní zkušenosti s ústředním topením přemýšlí ve svém dnešním příspěvku Zdeněk Vyšohlíd.


Když se něco porouchá, třeba jen kape radiátor, jen trošku - pak, i když je celé léto před námi (a zima daleko!) - je po náladě! Je to k vzteku. Zkazí to dobrou náladu, když ji máme. Jeden slavný filosof ale říkal, že my nikdy náladu nemáme, protože naopak nálada má nás!

Taková zkažená, "blbá nálada" způsobí jako by sám svět byl zkažený a k ničemu. Měl ji asi i montér, který "přendaval" starý měřák na nový radiátor a při tom si liboval, že konečně dojde na ty vysokoškoláky, "jen ať platí školné, mají pak velké peníze".

"Ne každý," dovolil jsem ho opravit. "Ne všichni práci seženou - určitě ne tak dobrou, jakou máte vy." Nakrklo ho to. Zkazilo mu to náladu, došlo mi, když si pak za půl hodiny práce řekl o 680 korun. Mou beztoho už špatnou náladu to také zhoršilo.

Tak jsem si ji šel zlepšit na oslavu letní idyly a prázdnin; posedět s kolegy. Některým se nelíbilo, co si vyvzdorovali doktoři v pláštích zpola bílých, zpola černých. To se zase nelíbilo mně a kolegy jsem pokáral, že kantoři neumějí stávkovat jako mašinfírové. Kdyby uměli, také by dostali, co by chtěli, až by se za pár dní zjistilo, že když školy nefungují, mají zaměstnaní rodiče komplikace. U stolu ale zavládla nálada spíš blbá než stávková.

deprese, smutek, zármutek

A tak si říkám, kolika lidem se asi rozkapal radiátor, že jsou hádaví a nespokojení: čtyři z pěti Čechů nejsou spokojeni s vládou. Přesně vzato, ani ten pátý důvěřující není (statisticky) celý. Důvěřuje asi jen zčásti.

Pravda, vláda je daleko, až někde v městě na Vltavě, na Chodsku o ni ani nezakopneš - ale důsledky vládních reforem, rámcových programů a směrodatných nápadů ano. A to ovlivňuje život a nálady i v našem kraji. Vládní moc a parlamentní moudrost nám lajnuje svět i život našeho kraje.

Stačí projet se po okolí! Všude lány polí na výrobu elektřiny - anebo řepka! To aby byla elektřina dražší a nafta dražší. Pak přejedete státní hranice - a hele! Tam si krajinu nepodmanila fotovoltaická pole, ani řepka - a vůbec tam nemají prostitutky u silnic, natož česká Las Vegas u hraničních přechodů. Protože dělají jinou politiku než čeští strůjci a mistři
arbitrážních řízení.

senioři, důchodci

Řadový občan se cítí jako ruský mužik: car daleko, bůh vysoko, takže se nedovoláš. Jenže mužik jen mávne rukou, ale my ne! Vztek si vybíjíme jeden na druhém. Jsme netolerantní a neslušní - jen se podívejme, jak se chováme jako řidiči. Jsme agresivní: kdo je silný, naříká, že stát platí slabým, starým a nemocným - a nepostaví se před lékárnu, nepodívá se do očí stařence, když si v slzách a s prázdnou peněženkou odnáší své léky.

Takový je i v mém kraji stav národa, jehož mladí "přemluvili bábu, dědka".

Také školství upadá. Na studia si chudší, i velmi nadaní mladí lidé buď vypůjčí, anebo si na nějaké studování nechají zajít chuť. Měli by si říct:
Teď, babo, raď, nebo dědku.

autor: Zdeněk Vyšohlíd
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.