PŘEHLEDNĚ: Začala platit nová opatření proti šíření koronaviru. Kde všude musíte nosit roušku?

21. říjen 2020 10:00

Nosit roušku je od dnešního dne (21. 10.) povinné i venku na území obcí. Novou povinnost v pondělí schválila vláda, informoval o ní ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Povinnost se rozšiřuje i na jízdu autem.

Už od minulého týdne platí povinné zakrývání dýchacích cest pro zastávky hromadné dopravy. Ode dneška se povinnost nošení roušek, respirátorů či jiné ochrany dýchacích cest vztahuje i na zastavěné venkovní prostory na území obcí a jízdu autem v případě, že v něm cestuje více lidí, kteří nejsou z jedné rodiny.

„Roušky jsou povinné v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny. Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nadále nejsou,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Znamená to, že třeba na vycházce v lese nebo v parku roušky není potřeba nosit, nesmí se ale na jednom místě sejít více než dva cizí lidé.

Výjimky zůstávají stejné jako pro nošení roušek v budovách

Výjimky platí například pro děti do dvou let a ve školkách, pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele.

Zakrytá ústa a nos nemusí mít také herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení. Také snoubenci nemusí mít roušky při svatebním obřadu nebo focení a povinné nejsou ani pro sportovce v době tréninku. Nařízení se nevztahuje i na pacienty v lázeňských zařízeních, bazénech a vnitřních prostorách koupališť.

Nová nařízení ministerstva zdravotnictví platí do odvolání.

autor: nkr
Spustit audio