Přecházením kolejí riskují svůj život každou hodinu desítky lidí

2. srpen 2016

Přes koleje přejde na sokolovskou čtvrť Šenvert zhruba padesát lidí za hodinu. Číslo vychází z aktuálního průzkumu. Sokolovská radnice, městská policie, České dráhy (ČD) i Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) proto dlouhodobě spolupracují na projektu oplocení areálu.

Neukáznění chodci si přes koleje krátí trasu do čtvrti Šenvert. Opakovanými přestupky tak ignorují podchod, který nechala radnice s podporou Karlovarského kraje vybudovat. Bohužel, v kolejišti našlo smrt už několik lidí.

Studie, kterou zaplatilo město, počítá s novým chodníkem a oplocením ve směru od dopravního terminálu k mostu přes řeku Svatavu v délce zhruba 170 metrů. Náklady přesáhnou čtyři miliony korun. Realizace je ovšem složitější.

„Požádali jsme České dráhy o stanovisko k návrhu možného vedení plánovaného oplocení za drážním domkem z důvodu značného zatížení území inženýrskými sítěmi. S tímto souhlasily za podmínek, že dotčené pozemky si město od ČD odkoupí. O tom budeme nadále jednat. Těžko odhadujeme zahájení stavby, letos to ale bohužel určitě nebude. Předně kvůli majetkovým záležitostem mezi dráhami a správou železnice. Snad příští rok,“ říká starosta Jan Picka.

„Ze statistiky jasně vyplývá, že lidé jsou nepoučitelní. Musíme proto posílit prevenci. Komunikujeme se SŽDC o zapojení do aktivit našeho preventivního centra, které otevíráme v září. Nevylučujeme kampaň, která by přiblížila, jak tragické následky může pošetilost v podobě vstupu do kolejiště mít,“ doplňuje velitel sokolovských strážníků Petr Kubis.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio