Pravěcí ještěři Dalibora Nesnídala zamířili ze Žluticka do Prahy

10. říjen 2024 11:25

Malíř Dalibor Nesnídal vytvořil kolekci prehistorických ještěrů. Mohou je spolu s dalšími exponáty vidět návštěvníci pražské výstavy Monstra z pravěku, a to v prostorách Didaktikonu, vzdělávacího centra Univerzity Karlovy a Kampusu Hybernská.

„Takové vědecké ilustrace jsem musel dělat úplně detailně, tak jsem zvolil kolorovanou perokresbu. Tu používali dřív pro různé živočichopisy,“ poznamenal rytec skla, sochař, malíř, ilustrátor a muzikant Dalibor Nesnídal ve svém ateliéru v Semtěši na Žluticku. Mezi pravěkými tvory, které namaloval, nechybí ani tyranosaurus rex, plesiosaurus, srstnatý nosorožec, pravěký pásovec, třetihorní slon.

Jeho práce teď mohou vidět návštěvníci výstavy Monstra z pravěku, určené především pro školáky. V pražském Didaktikonu doplňují expozici i různé karty, na kterých je vidět poměr zvířat a člověka, a také papírová skládačka s vejcem. Zaujmou i loutky pravěkých zvířat, zapůjčené z plzeňského Divadla Alfa.

Edukativní výstava je pojatá hravě, žáci se s dinosaury a pravěkými tvory nejen blízce seznámí, ale pokusí se je i rozpohybovat a pomoci fiktivnímu Dr. Bedřichu Mazanému s jejím vystavením. V důsledku pracovního vytížení Dr. Mazaného si školáci většinu informací o pravěkých zvířatech opatří různými způsoby sami. Nalezené informace společně s exponáty žáci vzájemně sdílí a společně vytvoří svou vlastní výstavu.  A nakonec bude záležet na každém žákovi a žákyni, co se jim vylíhne ze záhadného vejce.

K autorům výstavy patří Denisa Brejchová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Markéta Formanová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio