Pracovníci Armády spásy častěji vyjíždějí do terénu. Pomáhají bezdomovcům s přípravou na zimu

22. září 2021 14:35

Lidé bez domova v Karlovarském kraji můžou využívat bezplatné pomoci pracovníků Armády spásy. Ve vytipovaných lokalitách je obcházejí a nabízejí jim pomoc před zimou.

Počasí je stále chladnější, a to znamená každoroční problémy pro lidi bez domova. I ti se pomalu připravují na zimní období. V Karlových Varech a jejich okolí teď proto pomáhají pracovnice Armády spásy přímo v terénu, kam za nimi na vytipované lokality jezdí. Kromě jídla a hygienických potřeb nabízejí i možnost přenocovat přímo v noclehárně.

„Lidem v terénu nabízíme primárně potraviny, něco na zahřátí. Zároveň je lákáme na naše služby, což je nízkoprahové denní centrum, noclehárna a azylový dům, který je už na delší spolupráci,“ přiblížila nabízené služby sociální pracovnice Armády spásy v Karlových Varech Veronika Vágnerová.

Kvůli bezpečnosti jezdí sociální pracovnice do terénu minimálně ve dvou

Pokud pracovnice dorazí do vytipované lokality a nikdo se zde právě nenachází, nechávají na místě alespoň hotová jídla v konzervě. „Necháváme nějakou konzervu, paštiku, většinou i letáček našich služeb, aby věděli, že jsme se tady zastavili,“ dodala Diana Derahová.

Sociální pracovníci Armády spásy budou před zimou nejen v Karlových Varech ale i v okolních městech v pomoci lidem bez domova pokračovat. „Ještě před zimou se snažíme zvyšovat výjezdy do terénu. Zájem je o naše služby veliký. Lidi, za kterými jezdíme do terénu, pomoc nevyhledávají sami od sebe. Nicméně pokud se za nimi zastavíme a pod nos jim nastrčíme jídlo a nabídku dek a spacáků, nikdo nepohrdne,“ vysvětlila Vágnerová.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio