Práce na trati z Karlových Varů do Chomutova omezí vlakové spojení zhruba do poloviny listopadu

28. říjen 2019 10:00

Na trati z Karlových Varů do Chomutova přestaly v sobotu 26. října od 14 hodin dočasně jezdit vlaky. A to konkrétně mezi obcemi Dalovice a Hájek na Karlovarsku. Důvodem jsou nutné opravy kolejového náspu.

Jde o úsek, kde došlo v dubnu k masivnímu zřícení svahu i s tratí. Měření nyní ukázalo nebezpečí dalšího sesuvu půdy, informovala o tom Nela Friebová z tiskového odboru Správy železniční a dopravní cesty.

Čtěte také

U Dalovic se 14. dubna 2018 sesunul svah pod asi 70 metrovým úsekem trati. Jen díky pozornosti traťmistra, který si všimnul známek závady, se podařilo dopravu zastavit ještě před samotným sesuvem. Vlaky tudy běžně jezdily až rychlostí 80 kilometrů v hodině. SŽDC pak musela opravit asi 300 metrů trati včetně elektrické trakce. Nákladná oprava za 90,7 milionu byla dokončena v srpnu 2018. Už v září byla ale v místě sesuvu opět snížena rychlost.

SŽDC nyní vychází z údajů Českého hydrometeorologického úřadu, který měřil deformace v okolí trati. „Předpokládáme, že opravné práce potrvají 17 dnů. Jedná se o plánovanou výluku, která zajistí provizorní udržení provozuschopnosti trati do příštího roku, kdy je v tomto úseku připravována velká investiční akce. Během ní by mělo dojít k zahájení definitivní sanace poškozeného místa a uvedení trati do původního stavu,“ doplnila Friebová.

Vlaky nahradí autobusová doprava

Na uzavírku reagovaly České dráhy, které zde provozují osobní dopravu. Předběžně do 12. listopadu nahradí vlaky autobusová doprava, a to v úseku Karlovy Vary - Ostrov nad Ohří a zpět. „Termín obnovení provozu je stanoven předběžně, termín ukončení mimořádnosti budeme aktualizovat podle vývoje opravných prací SŽDC,“ uvedla regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio