Práce Drahomíry Němcové Jandové nadchly veřejnost i odborníky na soutěži ve Spojených státech. Nyní je můžete vidět v sokolovském zámku

Autorskou výstavu obrazů a tkaných textilií Drahomíry Němcové Jandové nabízí sokolovské muzeum v prostorách tamního zámku. Expozice se jmenuje Vše plyne.

Tapiserie Drahomíry Němcové Jandové

Na první pohled zaujmou velké tapiserie. Některé z  nich jsou trojrozměrné. „Tyto práce jsou tkané krosienkovou technikou, její historie vede až k americkým indiánům,“ poznamenává autorka. Žije ve Stříbrné na Sokolovsku, odkud pochází a kam se před několika lety se opět vrátila. 

Pobývala ale také v oblasti Českého ráje, a delší dobu i ve Spojených státech. Právě tam uspěla se svou tapiserií Řeka, vytvořenou indiánskou technikou. Její součástí je i kus naplaveného dřeva. Získala za ni prestižní ocenění na soutěžní výstavě v Buffalu na západě amerického státu New York. „Jde o trojrozměrnou  práci. Uprostřed jsem vypjala obruč,“ upozornila absolventka Lidové konzervatoře v Praze. 

Na výstavě mohou vidět návštěvníci také například kromě obrazů vidět i obtisky břidlicových kamenů. Autorka pracovala například s velkou břidlicovou deskou o rozměrech přibližně 45 x 70 centimetrů. „Na desku přiložím papír a po papíře kroužím na plocho položenou pastelkou,“ přibližuje svou tvorbu autorka. Popsaným způsobem vznikla například práce Don Quijotte de la Mancha. 

Poeticky laděné tapiserie a obrazy Drahomíry Němcové Jandové v prostorách sokolovského zámku můžete vidět do 19. ledna.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio