Povodí Ohře pracuje s německými kolegy na monitoringu rtuti v přehradě Skalka

19. červenec 2023 14:15

Povodí Ohře společně s bavorskými kolegy pokračují v projektech na snížení množství rtuti v přehradě Skalka. Ta se do nádrže dostává z německé říčky Reslava, která je i s okolními pozemky kontaminovaná z bývalé chemičky v Marktredwitz.

Koncentrace rtuti je přitom vysoká nejen ve vodě, ale i v sedimentech nádrže a taky ve svalovině ryb, zejména těch dravých. Pomoct by mohla automatická stanice na odběr vzorků vody při vysokých průtocích.

„Principem je hlavně nedovolit sedimentům, aby se dostávali do průtoku. Jde o stabilizaci sedimentů na dně koryta vodního toku a současně v údolí v Dolní Nivě, protože současně i tam se nachází ta rtuť,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Řadu podobných projektů na snížení kontaminace obě strany už uskutečnily v minulosti. „Přímo na vodních tocích se nerealizovalo doposud nic. Co se týká likvidace té ekologické zátěže tak, mimo vodní tok se likvidovala rtuť přímo na území té bývalé chemičky v Marktredwitz. Tam v tom prostoru se již eliminovala rtuť přímo ze země, a tudíž se nebude dostávat do vodního toku,“ dodal Svejkovský.

Zda se podaří ze Skalky odstranit veškeré množství rtuti je podle něj nejasné. Jde totiž o velmi náročnou likvidaci.

Spustit audio