Potoční nivy mají spoustu úžasných funkcí

9. leden 2024

Potoky a řeky jsou velmi důležitou součástí naší přírody. Bohužel, lidé je za posledních pár století zásadně proměnili a kvůli tomu ztratily mnohé důležité funkce prospěšné pro krajinu i člověka. Jejich napřimováním a prohlubováním se z krajiny ve velké míře vytratily třeba potoční nivy.

Potoční niva je území kolem vodního toku, které je pravidelně přeplavované za vysokých stavů vody, například při povodni. A toto území zůstává neustále provázáno s potokem nebo řekou, i když na povrchu mnoho vody nevidíme. Provázanost totiž zajišťuje podzemní voda, jejíž hladina téměř kopíruje hladinu vody v potoce nebo řece.

„Potoční nivy dobře fungují převážně v místech, kde jsou potoky v přirozeném stavu. Bohužel těch meandrů už v dnešní době v krajině vidíme velmi málo. Stejně jako v Pošumaví, kde v 80. letech bylo hodně potočních niv zredukováno tím způsobem, že vodní toky byly napřimovány, zahlubovány. Potok pak drénuje území, vysušuje, protože je zahloubený a není v kontaktu s nivou. Má velkou kapacitu, takže když přijde vysoký stav vody, potok je schopný veškerou vodu z území odvést," vysvětluje Lukáš Linhart z projektového týmu Life for Mires – Život pro mokřady. Díky tomuto projektu se daří navracet vodu na Šumavu a to i revitalizací potoků, které jsou navraceny do původních koryt a opět se v jejich okolí obnovují tolik důležité potoční nivy.

„Regulací potoků jsme přišli o spoustu úžasných funkcí, které potoční nivy mají. Ať už je to čištění vody, kdy potok je v kontaktu s nivou a voda se neustále přes ten půdní profil pročišťuje. Při povodňových stavech se živiny, které voda nese, v nivě uloží a jsou využité vegetací. Kdežto v tom stavu, kdy je potok narovnaný a zahloubený se živiny nedostávají do potočních niv, splavují se třeba do vodních nádrží. Potom v létě můžeme pozorovat, že jsou plné fosforu a dusíku a velmi rychle začnou kvést, když se voda ohřeje," dodává Lukáš Linhart.

A bohužel sinice každoročně stále více znehodnocují vodu v nádržích a rybnících, což dost výrazně ovlivňuje proces úpravy vody k dalšímu využití a způsobuje zdravotní problémy v průběhu koupací sezóny. Přitom by velmi pomohlo osvobodit potoky a říčky z jejich zajetí a znovu toky více rozvolnit.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.