Potíže s příjmem signálu má na území Karlovarského kraje více než 30 obcí a městských částí

21. leden 2022 10:35

Špatná dostupnost datového signálu a signálu pro mobilní telefony. To je problém, se kterým v Karlovarském kraji dlouhodobě bojuje víc než 30 obcí anebo městských částí. 

Zpravidla se jedná o místa v odlehlých lokalitách. S příjmem internetu a signálu operátorů telefonních sítí mají ale potíže i v blízkosti větších měst. „V říjnu se nám stala situace, kdy se vyplo elektrické vedení v celé obci a neměli jsme signál mobilního rozhlasu ani telefonu. Musel jsem vyjet z obce a obtelefonovávat své známé z Hleďsebe, aby mi zjistili, co se stalo,“ popsal loňskou událost starosta obce Valy u Mariánských Lázní  Quído Vlk. V jedné z mnoha krizových situací se místní lidé nemohli spolehnout na mobil ani internet.  

Podobně je na tom i Březová u Sokolova. I tam je signál pro mobilní telefony místy velmi slabý. „Mám několik zkušeností, kdy jsme velmi pracně zachraňovali člověka na běžkách. Bylo štěstí, že náhodou zrovna kolem někdo šel. Bylo několik situací, kdy to bylo na hraně zdraví i života,“ řekl starosta Miroslav Boda, podle kterého je situace se signálem špatná hlavně ve vzdálenějších spádových obcích, ležících ve složitém terénu. V Rovné, Kostelní bříze v Lobzích, v Rudolci a Kamenici.  

Vedení kraje bude problematiku řešit s koordinátory ministerstva

Stejný problém má řada obcí v Krušných horách. Dlouhodobě obtížnou situaci chce současné vedení Karlovarského kraje řešit s koordinátory ministerstva průmyslu a obchodu, kteří mají na starosti rozvoj pokrytí obcí vysoko rychlostními sítěmi. Souběžně s tím by chtělo jednat s mobilními operátory o lepší dostupnosti jejich sítí. 

„Postupně všechny obce v kraji začal kontaktovat místní koordinátor PCO, což je organizace pod ministerstvem průmyslu a má na starosti rozvoj těchto vysokorychlostních sítí,“ dodal za Karlovarský kraj radní Vít Hromádko, který má problematiku na starosti.

Podle něj bude analýza situace součástí pilotního projektu, který se v úvodu zaměří na tři vybrané obce - Valy, Otročín a Šindelovou. První výsledky by mohly být do 14 dnů. 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio