Poselství Václava Havla

19. prosinec 2011

Také v Plzni jsou místa, kde lze zapálit svíčku a věnovat tichou vzpomínku památce světoznámého dramatika, filozofa a exprezidenta Václava Havla. Petra Kosová se byla včera podívat na náměstí Míru, kam dávali lidé svíčky k Památníku obětem odboje a válek a také u Olivety chrámu sv. Bartoloměje. Václavu Havlovi a Plzni věnuje následující příspěvek.

Lidé často vnímali Václava Havla jako jediného Čecha - politika, který je skutečně světoznámý, respektovaný a ctěný. A dokázal odlesky této slávy přeleštit svou přítomností štít nejrůznějších akcí a institucí. Jednou z akcí, která díky němu měla dobrý start a dodnes se těší dobré kondici, je Mezinárodní festival Divadlo v Plzni.

Nutno říci, že Havla s festivalem spojil díky osobním kontaktům šéfredaktor časopisu "Svět a divadlo" Karel Král, takto jeden z duchovních praotců festivalu. Ten také vymyslel, že Praha už je velkých akcí plná a dohodl se na sídle v Plzni. Žijeme z toho dodnes.

Nedosti na tom, přivedl také Václava Havla do čestného předsednictva a společně s ním další slavné dramatiky, Havlovy přátele - Harolda Pintera, Franka Castorfa nebo Toma Stopparda. Ostatně, někteří ze slavných divadelníků z čestného předsednictva přijeli v 90. letech do Plzně i diskutovat, to byla chvíle zatím největší koncentrace slavných divadelních osobností v tak silně divadelně založeném městě.

Havel na festival občas dojížděl jako host podívat se na představení, například v roce 1996 na legendární inscenaci Slovenského národného divadla "Višňový sad". I tyto jeho návštěvy poutaly pozornost, médií a také zahraničních dramaturgů, kritiků a divadelníků, případně i divadel, která festival chtěl zvát. Není toho tedy málo, co udělal pro plzeňský festival.

Divadlo

A nevynechal také návštěvu inscenace "Audience", kterou se živořícími karlovarskými herci z rozpuštěného karlovarského souboru nazkoušel Havlův přítel Andrej Krob. Ostatně, herce Karla Besedu potom doporučil režisérovi Davidu Radokovi a tak se objevil v malé roli i ve světové premiéře "Odcházení" v pražské Arše.

Lze psát o Václavu Havlovi jako o nejslavnějším někdejším vězňovi známé stavby do hvězdy v Plzni na Borech. O tom, jak přijel s někdejší dětskou hvězdou amerického filmu a pozdější velvyslankyní USA v České republice Shirley Templovou na svobodné oslavy osvobození Plzně, jak přijel v roce 2009 převzít cenu 1. června. Nebo jak se podílel na plzeňském nastudování jeho poslední hry "Odcházení".

Ještě lepší je ale věnovat mu osobní vzpomínku. Proto jsou tak sympatické ty dva ostrůvky svíček, na náměstí Míru a u chrámu sv. Bartoloměje. Nekladou je tam s pompou delegace, ale prostě a obyčejně je zapalují lidé, kteří si Václava Havla vážili a chtějí mu projevit osobně a bez velkých gest úctu. Tohle je svědectví o tom, jaké poselství zanechal Václav Havel v lidských srdcích.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.