Porcelánka v Horním Slavkově končí s výrobou

1. únor 2011

Nejstarší porcelánka v Čechách - Haas & Czjzek Horní Slavkov - končí pro nedostatek zakázek výrobu. O práci tak přijde na 110 zaměstnanců. Ti včera přišli do porcelánky naposledy, a to pro výpovědi. Jak zjistila Adrea Strohmaierová, podle vedení společnosti není vyloučeno, že továrna začne znovu vyrábět. Záleží na situaci na trhu.

O práci v porcelánce ale přijde na neurčitou dobu kolem stovky zaměstnanců, kteří dostali výpovědi. Vedení firmy ohlásilo Úřadu práce v Sokolově, že propustí 90 lidí pro nadbytečnost. Výjimku představuje několik zaměstnanců nutných pro zajištění ostrahy majetku a ke zpracování účetní a mzdové agendy. Vedení porcelánky s lidmi jedná individuálně o formě výpovědi. Úřad práce posílí pracoviště v Horním Slavkově, kde se patrně ode dneška začnou lidé hlásit do evidence.

Pro lidi, kteří přicházejí o práci, je situace složitá. Podle všeho patrně nedostanou mzdy za leden. Aby se domohli jejich náhrady, musí požádat soud o vyhlášení insolvenčního řízení. V regionu je vysoká míra nezaměstnanosti, přímo v Horním Slavkově se pohybuje kolem 11 procent.

Situaci porcelánky zkomplikovala nejdříve krize a následně administrativní opatření ruské vlády, která na dovoz českého porcelánu uvalila již na počátku roku 2010 několikanásobně vyšší clo, než například na dovozy porcelánu z Číny nebo Polska.

Historie slavkovské porcelánky sahá do roku 1792, kdy tam první manufakturu v českých zemích založil Johann Georg Paulus. Továrna získala díky úspěšným pokusům s hmotou na bázi kaolinu, živce a křemene privilegium k výrobě bílého střepu v roce 1812. Haas & Czjzek patřil v poslední čtvrtině 19. století a v meziválečném Československu k největším výrobcům porcelánu. V poslední době porcelánka opustila ruční malbu a výroba se orientovala především na střední kategorie zákazníků.


V Karlovarském kraji je ve složité situaci také společnost Starorolský porcelán Moritz Zdekauer Karlovy Vary, který je od ledna na vlastní žádost v insolvenci. Na rozdíl od Horního Slavkova ale starorolská továrna dále vyrábí a její vedení navrhlo vyřešit insolvenci reorganizací firmy.

Spustit audio