Porcelánka Thun 1794 se obává budoucnosti. Bez státní pomoci bude muset omezit výrobu

15. listopad 2022 10:15

Porcelánka Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku nemůže žádat o státní příspěvek na energie. Nesplňuje totiž podmínky. Žádosti Ministerstvo průmyslu a obchodu přijímá od pondělí.

Velké firmy můžou podávat žádosti o příspěvky na energie. Přijímá je Ministerstvo průmyslu a obchodu podle takzvaného Dočasného krizového rámce Evropské komise. Resort má na podporu připravených 30 miliard korun. Jenomže ne každá firma splňuje podmínky programu, jako třeba porcelánka Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku.

Porcelánka nemá ani měsíc a půl před koncem roku jasno, jestli se na ni bude vztahovat státní podpora kvůli vysokým cenám energií. Neví tak, jestli bude možné zachovat provoz podniku, který je závislý na velkém množství zemního plynu.

„Z Evropské unie jsou vypsané pomoci velkým firmám, jsme zařazení do toho seznamu. Bohužel, česká vláda ještě nerozpracovala tu evropskou směrnici, takže vůbec nevíme, na čem budeme,“ uvedl generální ředitel Vlastimil Argman. Vláda podle něj postupem přivádí firmu s bez mála 600 zaměstnanci do těžko řešitelné nejistoty.

Porcelánka odebírá plyn za zafixovanou cenu do konce roku, do té doby chce výrobu vést naplno. Poté by pece spouštěla jen v případě, kdy bude nutné některý výrobek doplnit. Podle Argmana to ale bez snížení cen plynu na rozumnou úroveň není dlouhodobé řešení. 

Zatímco letos za rok firma zaplatila 35 milionů korun, příší rok to bude až 350 milionů. „Bohužel, příští rok bude dobrodružství, protože budeme muset omezovat spotřebu. Děláme úsporná opatření už teď. Uvidíme, jak se s tím zvládneme vypořádat. Pokud by cen byly vysoké a nikdo nám nepodal pomocnou roku, tak si myslím, že máme tak půl roku života,“ řekl Argmann.

Spustit audio