Porcelánka Thun 1794 má novou pec

Porcelánka Thun 1794 v Nové Roli zahájila provoz nové přežahové pece. Vyvinula ji ve spolupráci s karlovarskou společnosti Realistic, která se zabývá výrobou průmyslových pecí. Na vývoj získaly firmy dotaci z evropských fondů, řekl dnes novinářům generální ředitel společnosti Thun 1794 Vlastimil Argmann.

Porcelánka, která je největším výrobcem porcelánu pro domácnosti a gastronomii v Česku, od nové pece očekává zejména úspory a větší flexibilitu. „Je to zrychlení výpalu, to znamená lepší reakce na požadavky zákazníků. Místo 36 hodin se bude vypalovat 16 nebo 12 hodin, podle toho, jak se nám to podaří nastavit," uvedl Argmann.

Další výhodou je výrazně lehčí práce obsluhy pece a úspora pálících pomůcek, které podléhaly kvůli komplikovanému transportu častému zničení. Zejména ale firma ušetří na plynu, a to zhruba 20 procent, a tím také ubude spalin, které z pece odcházejí.

Přežahová pec zajišťuje první pálení porcelánu, při níž se výrobek zpevní a získá nasákavost, která umožní nanesení glazury. Původní pec sice ještě stojí, ale během následujících dnů se začne s její demolicí.

Vývoj a výroba prototypu pece přišly na asi 42 milionů korun. Podle ředitele společnosti Realistic Tomáše Egermajera byl celý společný projekt zaměřen hlavně na vývoj. Nová pec by měla během následujících šesti měsíců získat data, která pak poslouží k co nejširší automatizaci celého procesu. Neměly by se pak stávat chyby vyplývající z lidského faktoru. Takto získané zkušenosti poslouží výrobci průmyslových pecí i v dalších zakázkách.

Snížené náklady a větší flexibilita výroby by mohla pomoci porcelánce udržet konkurenceschopnost, zejména v době, kdy se na trhu práce zvyšují mzdy a firma těžko hledá zaměstnance. Přesto se jí daří v posledních letech držet nejméně vyrovnané hospodaření. Takový byl i výsledek firmy za loňský rok. Tržby společnost Thun 1794 dosáhly 444 milionů korun, o devět milionů méně než v roce 2016.

zdroj: ČTK
Spustit audio