Pomezí nad Ohří bude mít další kostelní hodinový stroj. Součástky nalezli v rohu kostela

9. říjen 2013

Pomezí nad Ohří na Chebsku nechá zrenovovat kostelní hodinový stroj. Nejedná se o současný, ale o nefungující historický. Obec na práce vyčlenila 50 tisíc korun, s opravou by měl vybraný odborník začít v příštím týdnu.

Kostel svatého Jakuba Většího dostal nový hodinový stroj v roce 2008, když starý dosloužil. Součástky z něj ale zůstaly v kostele. Hodinář, který je našel, nabídl obci, že zkusí stroj opravit.

„Po té nabídce jsem automaticky řekl: Ano, dáme to do zastupitelstva. Na zastupitelstvu proběhla malá debata, zda ano, zda ne. Vzhledem k historické hodnotě zastupitelstvo věc schválilo,“ říká starosta Pomezí nad Ohří Radek Tlačil.

Starý hodinový stroj, který váží tunu, pochází zřejmě z 16. století. Podle odborníků byl několikrát předěláván. Dlouhé roky už ale nefungoval. Po opravě určitě zůstane v obci.

„Vzhledem k tomu, že pochází z kostelních hodin a máme takovou kapličku s podstavcem, který zeje prázdnotou, tak bychom ho vystavili na ten podstavec do kapličky,“ plánuje starosta Tlačil.

Klíč bude v restauraci

Otázkou ale zůstává jestli se nakonec hodináři povede historický hodinový stroj opravit tak, že bude funkční. První představy ale existují. Kyvadlo, které je dlouhé tři metry a na podstavci by překáželo, vymění odborník za kratší. Chybět nebudou ani potřebná závaží.

Pokud se opravdu podaří stroj rozběhnout, může u něj být umístěný i ciferník. Přesný čas ale ukazovat hodiny nebudou. Lidé se také něco dozví o historii stroje. Prohlédnout si ho budou moci kdykoli. Kaplička je sice součástí kostela, prostory ale budou po dohodě přístupné.

„V letních měsících je kostel otevřen k nahlédnutí přes mříže, takže do vlastních útrob kostela se lidé nedostanou. Ale v případě akutního zájmu je k dispozici klíč v Restauraci U Přístavu a na požádání je možné si ty věci prohlédnout,“ dodává starosta Pomezí nad Ohří Radek Tlačil.

Jak dlouho bude renovace kostelního hodinového stroje trvat, zatím ani odborník neodhadl.

autoři: Andrea Strohmaierová , dab
Spustit audio